Almanya göçmen politikasını sertleştiriyor

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ve bölge devletlerinin başkanları, ülkeyi göçmenler için daha az cazip hale getirmeyi amaçlayan ve önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek olan bir dizi önlem üzerinde anlaştı.

Almanya’da geçen yıl bir milyon Ukraynalının gelişi ve bu yıl Ortadoğu ve Afrika'dan gelen göçmen akınının ardından, onları kabul etmekten sorumlu belediyeler alarm verdi.

Aşırı sağ da göçmen meselesini kullanarak yükselişini sürdürüyor. Ekim ayında gerçekleşen iki bölgesel seçim, göçmen karşıtlığını temel gündemi haline getiren aşırı sağcı AfD (Almanya için Alternatif) partisinin işine yaradı.

Pazartesi öğleden sonra başlayan ve pazartesi gecesi sona eren bir maraton toplantısının sonunda Başbakan Olaf Scholz, kuzeydeki Aşağı Saksonya bölgesel hükümetinin başkanı Stephan Weil ve batıdaki Hessen bölgesel hükümetinin başkanı Boris Rhein, Başbakanlık'ta düzenledikleri basın toplantısında alınan ana kararları detaylandırdı.

Ülkeyi “daha az cazip hale getirecek” önlemler arasında göçmenlere yönelik mali yardımın azaltılması da yer alıyor.

Şimdiye kadar, yiyecek ve barınma ihtiyacının sağlandığı bir kabul merkezine gelen tüm yabancı uyruklular "gerekli kişisel ihtiyaçları için" ayda 182 euro nakit para alıyordu. 

PARA YERİNE KART VERİLECEK

Sığınmacıların bu parayı kendi ülkelerine geri göndermesini önlemek için, göçmenlere artık ihtiyaç duydukları şeyleri mağazalardan satın almalarını sağlayan bir kart verilecek. Kartın ocak ayı sonuna kadar verilmesi bekleniyor.

İlk kabul merkezinden ayrıldıktan sonra sığınmacılara farklı konaklama yerleri tahsis ediliyor: Davalarının sonuçlanmasını beklerken 18 ay boyunca tek kişi ayda 410 euro ve çift kişi 738 euro alıyordu, daha sonra bu miktar tek kişi için ayda 502 euroya ve çift kişi için 902 euroya yükseldi. Bundan böyle sığınmacıların bu artıştan faydalanmak için 36 ay beklemeleri gerekecek.

TOPLUM YARARINA İSTİHDAMIN KOLAYLAŞTIRILACAK

Bir başka önlem sığınmacıların toplum yararına işlerde istihdam edilmelerini kolaylaştıracak yasal bir değişiklik olarak dikkat çekiyor.

İLTİCA PROSEDÜRLERİ HIZLANDIRILACAK

İltica başvuru prosedürlerinin de hızlandırılmasına karar verildi: bundan böyle, mahkemeye yapılan itirazlar da dahil olmak üzere, bu prosedürlerin 6 ay sürmesi gerekecek.

BELEDİYELERE DAHA FAZLA PARA

Ayrıca göçmen kabul masraflarının karşılanmasına ilişkin olarak, bölgesel eyaletler ve belediyeler mali sınırlarına ulaştıklarını iddia ederek federal hükümetten daha fazla para talep ettiler. Bundan böyle federal hükümet mülteci başına belediyelere yıllık 7 bin 500 euro ödeyecek. Toplantıdan önce bölge devletleri ve belediyeler 10 bin euro talep etmişlerdi.

SINIRLARDA SABİT KONTROLLER

Almanya, yabancıların gelişini sınırlamak için 16 Ekim'de açıkladığı bir tedbiri genişletecek: Polonya, Çek Cumhuriyeti ve İsviçre ile olan sınırlarında sabit kontroller olacak.

Avrupa Birliği’nin onayını gerektiren bu istisnai önlem, 2015/16 göçmen krizi sırasında yasadışı geçişler için tercih edilen Avusturya ile zaten bir süredir uygulanıyor.

Muhafazakar muhalefet ayrıca iltica başvurularının AB dışında, örneğin Afrika'da incelenmesini istiyor. Ancak Sosyal Demokrat Olaf Scholz böyle bir projenin uygulanabilirliği konusunda şüphelerini dile getirerek, olasılıkları incelemek istediklerini belirtti.