Almanya Körfez’e gemi göndermek istemiyor

İran'ın İngiliz bandıralı bir petrol tankerine el koymasının ardından Körfez Bölgesi'nde artan gerilime batılı ülkeler çözüm aranıyor. Körfez’e yönelik ortak misyon planına ise Almanya, savaş gemilerini bölgeye göndermeden destek vermek istiyor.

Geçtiğimiz Cuma günü İran güvenlik güçleri Hürmüz Boğazı’nda İngiltere bandıralı bir petrol tankerini alıkoymuştu. Körfez Bölgesi’nde gerginliği artıran olayın ardından İngiltere, Hürmüz Boğazı’nda deniz taşımacılığı güvenliğinin sağlanması amacıyla Avrupa’nın öncülüğünde bir misyon oluşturulmasına yönelik girişimler başlatmıştı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt’ın önceki gün “Bu önemli bölgeden güvenli geçişleri sağlayabilmek için Avrupa liderliğinde bir koruma misyonu oluşturmak istiyoruz” şeklinde açıkladığı plana Fransa sıcak baktığını açıklarken, Almanya temkinli davranıyor. Almanya’nın niyeti ise bölgeye savaş gemilerini göndermeden planın içinde yer almak.

KÖRFEZ KRİZİNDE ÜÇ ÜLKE BİRLİKTE HAREKET EDECEK

Ortak misyon planına ilişkin Dışişleri Bakanı Heiko Maas’ın Hunt ve Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian ile görüşmeler yaptığı öğrenildi. Alman basınına sızan bilgilere göre Maas her iki mevkidaşı ile yaptığı görüşmede Avrupa ülkelerinin birlikte hareket etmesi gerektiğini belirterek, Almanya’nın da planın içinde yer almak istediğini aktardı.

Batılı ülkelere ait petrol tankerlerinin Körfez Bölgesi’nden güvenliği geçişini sağlamak için oluşturulacak ortak misyon için Almanya Fransa ve İngiltere ile sıkı çalışmak istiyor. Ancak Merkel hükümeti, bölgeye askeri bir güç göndermekten yana değil. Dışişleri Bakanı Maas, bölgedeki askeri varlığı artıracak adımların atılması halinde gerginliğin artacağını düşünüyor.

Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın ise bölgede patlak verecek olası bir savaşı önlemek için girişimlerin yer aldığı bir plan hazırladığı ortaya çıktı. Zaten Maas geçtiğimiz günlerde İran’a sağduyu çağrısı yaparak “Tahran'ın sorumluluk bilinciyle hareket ederek gerginlik döngüsünden çıkması gerekiyor” diye konuşmuştu.

Batı ve İran arasında gerginliğin artması üzerine ABD bölgeye savaş gemilerini göndermişti. Fransa’nın zaten uzun bir süredir Birleşik Arap Emirlikleri’nde askeri bir üssü var. İngiltere ise 50 yıldan sonra Bahreyn’deki askeri üssünü aktif hale getirdi. Ancak Almanya’nın da bölgede askeri varlığının olması için yasal engeller oldukça fazla, hem Alman siyasi iradenin bunu istemesi hem de hazırlanacak tezkerenin Federal Meclis’te geçmesi gerekiyor. Alman yasaları sadece insani felaketlerde savaş gemilerinin kullanılmasını ön görüyor.