Almanya Kürt mültecilerini Bulgaristan’a göndermek istiyor

Alman hükümeti, aralarında Kürtlerin de bulunduğu 86 mülteciyi yakın zamanda Bulgaristan’a sınırdışı edeceğini açıkladı. Sofya hükümetinin son dönemlerde Erdoğan rejimiyle yakın ilişkileri mülteciler açısından ciddi endişe yaratıyor.

Bulgaristan mültecileri korunmasını şart koşan uluslararası anlaşmaları hiç sayarak Kürt siyasetçi Selahattin Ürün’ü geçtiğimiz Eylül ayında Türk devletine teslim etmişti.

31 Mart yerel seçimlerinde Şırnak’ın Uludere ilçesinde HDP belediyesi eşbaşkan adayı olan Ürün, hakkında kesinleşmiş hapis cezası nedeniyle yasadışı yollardan Türkiye dışına çıkmak zorunda kalmış ve Ocak ayında Bulgaristan’da gözaltına alınmıştı.

9 ay cezaevinde tutuklu kalan ve 29 Eylül’deki iltica mahkemesi beklenmeden Bulgaristan’ın illegal bir şekilde Türkiye’ye teslim ettiği Ürün, Edirne cezaevine konulmuştu. Ürün’ün iadesi sürecinde Türk istihbaratı ve Bulgaristan güvenlik birimlerinin koordineli çalıştığı ortaya çıkmıştı.

Bojko Borissow başbakanlığındaki Sofya hükümetinin Erdoğan iktidarıyla sıkı ilişkiler kurması dikkat çekerken, 2014-2019 yılları arasında Türkiye’den Bulgaristan’a ulaşıp sığınma başvurusu kabul edilenlerin sayısının bir elin parmak sayısını geçmediği öğrenildi.

Buna rağmen Angela Merkel’in başbakanlığındaki Alman hükümeti mültecilerin ilk ayak bastığı Avrupa ülkesine gönderilmesini öngören Dublin anlaşmasını gerekçe yaparak çok sayıdaki mülteciye Bulgaristan’a göndermeye çalışıyor.

İLK ETAPTA 86 MÜLTECİ GÖNDERİLECEK

Sol Parti milletvekili Helin Evrim Sommer’in hazırladığı soru önerisine yanıt veren Merkel hükümeti, bu yıl içinde 371 sığınmacının Bulgaristan’a gönderilmesi için hazırlık yapıldığını açıkladı.

“Neues Deutschland” gazetesinde bugünkü sayısında yer verdiği yanıtta, bu mültecilerden 86’ısının Sofya hükümeti tarafından kabul edildiğini ve yakın zamanda iadelerinin gerçekleşeceği ortaya çıktı.

İlk etapta Bulgaristan’a teslim edilecek mültecilerden en az üçünün Kürt olduğu belirtilirken, Sol Parti milletvekili Sommer federal hükümetin kararına tepki gösterdi.

Kürt siyasetçi Selahattin Ürün’ün yasa dışı şekilde Türkiye’ye teslim edildiğini hatırlatan Sommer, buna benzer yeni olayların yaşanmaması için Bulgaristan’a sığınmacıların gönderilmemesi gerektiğini bildirdi.

Sol Partili Sommer, Sofya hükümetinin Erdoğan rejimiyle yaptığı işbirliğine de dikkat çekerek “Umarım federal hükümeti bu durumu göz önüne alır” dedi.