'Almanya Kuzey Akım 2 için ABD’ye 1 milyar teklif etti'

Rusya’dan getirilecek doğalgazı taşıyacak Kuzey Akım 2’nin ABD’nin yaptırımlarına takılmasına karşı Almanya’nın en az 1 milyar Euro değerinde kamu yatırımlarıyla bu yaptırımları kaldırmayı teklif ettiği iddia edildi.

Rus doğalgazını Baltık Denizi üzerinden Almanya’ya taşıyacak Kuzey Akım -2 (Nord Stream 2) boru hattı projesinde yaşanan tıkanma iki ülkeyi doğrudan etkiliyor. Kuzey Akım-2 projesi, ABD’nin yaptırım baskısı nedeniyle şimdilik durdurulmuş durumda. Oysa yıllık 55 milyar metreküp doğalgaz taşıma kapasitesi olan projenin yakın zamanda hayata geçmesi bekleniyordu.

‘ALMANYA 1 MİLYAR EURO TEKLİF ETTİ’ İDDİASI 

Die Zeit gazetesinin iddiasına göre, ABD yaptırımları nedeniyle duran boru hattı inşasının yeniden başlatılabilmesi için Almanya tarafından Beyaz Saray’a 1 milyar Euro değerinde yatırım teklif edildi. İddiaya göre Alman hükümeti, ABD’den ithal edilecek doğalgazın taşınmasının kolaylaştırılması için Brunsbüttel ve Wilhelmshaven’daki iki limana terminal inşası için 1 milyar Euro kamu desteği teklifi sundu. Buna karşılık ABD’den Kuzey Akım 2’ye yönelik yaptırımların kaldırılması istendi.

İddiaya göre teklif, bizzat Federal Maliye Bakanı Olaf Scholz tarafından ABD Hazine Bakanı Steven Mnuchin’e yapıldı. Söz konusu teklifin önce sözlü, sonrasında ise yazılı olarak yapıldığı da haberde yer alan bir diğer ayrıntı.

Donald Trump, ABD yerine Rusya’dan doğalgaz alınmasına tepki gösteriyor ve Temmuz ayında Kuzey Akım 2 projesinde yer alan şirketlere yaptırım uygulanacağını duyurmuştu. Ancak Amerikan doğalgazının Almanya taşınabilmesi için birçok limanda yeni terminaller inşa edilmesi gerekiyor.