Almanya salgın günlerinde neden silahlanıyor?

İki Almanya’nın birleşmesinden bu yana hiçbir zaman olmadığı kadar silahlanmaya bütçe ayrılmasını eleştiren Sol Parti Grup Eş Başkanı Dietmar Bartsch “Salgına mücadeleye ayrılması gereken paralar neden silahlanmaya gidiyor?” sorusunu yöneltti.

Son veriler Almanya’nın 2018 yılından bu yana silahlanma harcamalarını yüzde 71 oranında artırdığını gösteriyor. 1990 yılında batı ve doğu Almanya’nın birleşmesinden bu yana en yüksek rakamlara tekabül eden bu artışa muhalefet partilerinden Sol Parti cephesinden sert eleştiriler geldi.

Sol Parti’nin Federal Meclis’teki Grup Eş Başkanı Dietmar Bartsch, silahlanmaya ayrılan bütçenin bu kadar yüksek olmasını “Çok yanlış bir öncelik” olarak tepki gösterdi. “Neue Osnabrücker Zeitung” gazetesine konuşan Bartsch silahlanmanın günümüzün Almanya ve Avrupası’nda yapılacak son iş olduğuna vurgu yaptı.

‘NATO’YA VERİLECEK PARALAR EĞİTİM İÇİN HARCANSIN’

Avrupa’nın koronavirüsü salgını nedeniyle büyük bir ekonomik ve sosyal krizle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Sol Parti yöneticisi “Silahlanma ve askeri teçhizatlar için harcanacak her Euro bugünlerde çöpe atılmış para gibidir” ifadesini kullandı.

Almanya'nın NATO'nun yüzde ikilik savunma harcamaları hedefine ulaşma planına da eleştiren Bartsch “NATO’ya her yıl verilmesi düşünülen 10 milyar Euro eğitime harcanmalı. Böyle yaparsak 2025 yılında dünyanın en iyi eğitim sistemine kavuşmuş oluruz” dedi. 2014 yılındaki NATO zirvesinde üye ülkeler savunma harcamalarını Gayri safi yurt içi hasılanın en az yüzde 2'si oranına yükseltmeyi taahhüt etmişti.

SİLAHLANMA BÜTÇESİ 2021 VE 2022’DE DAHA DA ARTACAK

Almanya’nın bütçe harcamaları 2018 yılından bu yana sistematik olarak artış göstermesi dikkat çekiyor. Angela Merkel’in başbakanlığındaki Federal Hükümeti’nin hazırladığı yeni yılın bütçe tasarısına göre 2021 yılı için savunma harcamalarına ayrılacak bütçenin bir önceki yıla göre yüzde 2,6 oranında artarak 46,8 milyar Euro’ya çıkması düşünülüyor.

2017 yılında bu rakam 37 milyar Euro, 2018’de 38 milyar, 2019’da 43 milyar, 2020’de ise 45 milyar Euro’da kalmıştı. Alman Savunma Bakanlığı 2022 yılı için ise şimdiden 50 milyar Euro bütçe öngörüyor.