Almanya Suriye’ye sınırdışıları başlatmayı öngörüyor

Büyük bir medyatik kampanya ile Suriyeli mültecileri kabul eden Alman hükümeti bu kez “savaş suçu suçlularını” ya da “tehdit oluşturanları” Suriye’ye sınırdışı etmeyi öngörüyor.

Almanya İçişleri Bakanı Horst Seehofer, savaş suçu işleyen veya tehdit oluşturan Suriyelilerin gönderilmesi konusunda “Şu an dikkatli bir şekilde inceliyoruz” dedi.

Redaktionsnetzwerk medya grubunda yer alan haberlere göre bir çok bölgesel muhafazakar yetkili, “kriminaller” için Suriye’ye sınırdışı edilmeleri yönünde görüş belirtti. Bu tartışmalar, yedisi Suriyeliler tarafından olmak üzere toplu tecavüz suçlamasından kısa bir süre sonra ortaya çıktı.

Özellikle Bavyera ve Saksonya İçişleri Bakanları kriminaller ve tehlikeli kişiler için böyle bir tedbirden yana tutum takındı.

Almanya, 2012 yılında Suriyelilerin sınırdışı edilmesini durduran bir karar almıştı. Kasım ayı sonunda bölgesel İçişlerleri Bakanları, bu tedbirin 31 Aralık 2018’den sonra da uzatılıp uzatılmayacağına karar verecek.

2015’teki yoğun iltica başvuruları ardından seçimlerde büyük yükseliş gösteren Aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) partisi, 2011’den bu yana Suriye’de yaşanan iç savaşa rağmen sınırdışıların yeniden başlamasını istiyor.

Bu partinin taraftarları, Suriye’nin bazı bölgelerine sükunetin döndüğü iddiasıyla sınırdışıları savunuyor. İnsani örgütler ise bu gerekçeyi sert bir şekilde reddediyor.

Almanya mevcut durumda, insan hakları örgütlerinin yoğun tepkilerine rağmen düzenli bir şekilde ilticacı Afganları sınırdışı ediyor. Gerekçesi de Afganistan’ın bazı bölgelerinde sükunetin olması.

Almanya, 2011 yılından bu yana 800 bin dolayında Suriyeli mülteci kabul etti. Bu sayı, 2017’den beri kayda değer bir şekilde düştü, ancak Suriyeliler Almanya’da iltica talep edenlerin başında yer almaya devam ediyor.