Almanya Türkiye'den gönderilen imamları artık kabul etmeyecek

Almanya, “entegrasyonu artırmak” amacıyla Türkiye'den gönderilen imamları kabul etmeyi durduracak.

İçişleri Bakanlığı perşembe günü yaptığı açıklamada, Almanya'nın entegrasyonu teşvik etmek amacıyla kendi Müslüman din adamlarını yetiştirme arayışında olması nedeniyle, Türk imamları Alman camilerine gönderen bir eğitim programının aşamalı olarak kaldırılacağını duyurdu.

Bakanlık, Diyanet ve Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) arasında yapılan yeni bir anlaşma uyarınca, batıdaki Dahlem kasabasında her yıl yaklaşık 100 imam eğitilecek.

Bu imamlar kademeli olarak Diyanet tarafından eğitilen ve istihdam edilen yaklaşık bin din adamının yerini alacak.

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser yaptığı açıklamda "Bizim dilimizi konuşan, ülkemizi tanıyan ve değerlerimizi savunan dini liderlere ihtiyacımız var" dedi.

Faeser, "İmamların dinler arası diyaloğa katılmalarını ve toplumumuzdaki inanç sorunlarını tartışmalarını istiyoruz" dedi.

Alman İslam Konferansı'na (DIK) göre Almanya'da yaklaşık 5,5 milyon Müslüman yaşıyor. Bu da nüfusun yaklaşık yüzde 6,6'sına denk geliyor. Faeser, alınan karar için "Bu, Müslüman toplulukların entegrasyonu ve katılımı için önemli bir kilometre taşıdır" dedi.

Almanya'da 900'ü DİTİB tarafından yönetilen yaklaşık 2 bin 500 cami cemaati bulunuyor. Ankara'daki Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bir şubesi olan DİTİB, Almanya'daki en büyük İslami dernek olmakla birlikte Türk hükümetinin bir kolu gibi hareket ediyor. DİTİP, özellikle muhaliflere karşı casusluk yapmakla gündeme gelmişti.

DİTİB'le ilgili son tartışma, bir Afgan Taliban'ı üyesinin geçen ay teşkilatın batıdaki Köln kentindeki camilerinden birinde konuşma yapmasıyla patlak verdi.

2017 yılında Alman yetkililer, Diyanet tarafından gönderilen imamların Ankara adına casusluk yaptığı iddialarının ardından DİTİB'i köklü reformlar yapmaya çağırmıştı. Açılan soruşturma ise bir sonuca varmadan kapatıldı.