Almanya Ukrayna’ya askeri yardımlarını iki katına çıkaracak

Almanya Savunma Bakanı, ülkesinin 2024 yılında Ukrayna'ya yapmayı planladığı askeri yardımı iki katına çıkararak 8 milyar Euro'ya yükselttiğini duyurdu.

ARD televizyonuna konuşan Savunma Bakanı Boris Pistorius, pazar günü Alman basınında bütçenin iki katına çıkarıldığına dair çıkan haberlerin sorulması üzerine "Bu, Ukrayna'yı hayal kırıklığına uğratmayacağımıza dair güçlü bir sinyaldir" dedi.

Bakan, bunun “uluslararası dikkatlerin İsrail ve Gazze'ye odaklandığı bir dönemde Ukrayna'nın mücadelesini sürdürmesi için” önemli bir sinyal olduğunu savundu.

Alman hükümeti başlangıçta ağırlıklı olarak askeri teçhizat için 4 milyar euro yardım ayırmıştı.

Ancak Başbakan Olaf Scholz'un koalisyon hükümetindeki partiler bu miktarı iki katına çıkarma konusunda anlaştı. Kararın önümüzdeki perşembe günü Temsilciler Meclisi'nde yapılacak bir komite oylamasıyla resmiyet kazanması bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna’ya yönelik savaşının başlamasından bu yana Almanya, Kiev'e destek veren başlıca ülkelerden biri oldu ve Ukrayna'ya insani, mali ve askeri yardım olarak yaklaşık 22 milyar euro sağladı.

Berlin özellikle Kiev'e tanklar, zırhlı araçlar, mühimmat ve uçaksavar savunma sistemleri gönderdi. Ancak Almanya, Kiev'in ısrarla istediği uzun menzilli Taurus füzelerini, Rusya topraklarını hedef almak için kullanılabilecekleri endişesiyle teslim etmekte isteksiz davranıyor.

Almanya'nın açıklaması, Ukrayna'nın Rus güçlerine karşı başlattığı karşı taarruzun durduğu ve cephe hattının büyük ölçüde donduğu bir dönemde geldi.

Ukrayna ordusunun başkomutanı Valery Zalujni, The Economist'e verdiği son mülakatta iki ordunun bir yıpratma ve mevzi savaşında sıkışıp kaldığını söylememiş ve bir "çıkmazdan" söz etmişti.