Amazonlar’da petrol ve gaz tahribatı şimdilik engellendi

Her geçen gün daha fazla tahrip edilen Amazonlar’ın okyanusa aktığı alanda yapılmak istenen petrol ve gaz platformlarına nihayet ‘dur’ diyen bir otorite çıktı.

Sağcı Devlet Başkanı Michel Temer’in büyük şirketlere peşkeş çektiği Amazonlar, şimdi de Fransız Total şirketinin Amazon nehrinin Atlantik Okyanusu’na aktığı yüzlerce kilometrelik alandaki projesiyle gündemde.

Total’in bölgede petrol ve doğal gaz çıkarmak amacıyla kurmak istediği platformlara, Brezilya Çevre ve Yenilenebilir Doğal Kaynaklar Enstitüsü (IBAMA) tarafından karşı çıkıldı. Total’in bölgeye ilişkin projesinin çevresel etkilerine dair raporlarda ciddi eksiklikler olduğuna dikkat çekilen IBAMA raporunda, şirketten birçok noktaya açıklık getirmesi istendi.

Raporda, Total’in sunduğu belgelerde petrol ve doğal gaz arama ve çıkarma çalışmalarının çevreye verdiği zararın engellenmesine ilişkin önlemlerin belirtilmediğine dikkat çekildi. Buna gerekçe olarak ise, daha önceki yıllarda birçok kez patlamalar veya sızıntılar nedeniyle akan petrollerin yarattığı çevresel tahribatlar gösterildi.

IBAMA’ya göre, Amazon nehrinin okyanusa ulaştığı bölgede okyanuslar için oldukça önemli olan deniz yosunlarının bulunduğu ve bunların tehlike altında olacağına vurgu yapıldı.

Önemli bir kısmı Brezilya topraklarında bulunan Amazon nehri ile ormanları, büyük şirketlere peşkeş çekiliyor. Ormanlık alanlar endüstriyel tarım için yok edilirken, köylüler ve yerli halklar ile şirketlere çalışan silahlı çeteler arasında çatışmalarda her yıl onlarca kişi hayatını kaybediyor.