Amerika Kıtası’nda 15 ülke Maduro’ya sınırlarını kapattı

Latin Amerika ülkeleri, Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya sınırlarını kapatma kararı aldı.

Amerika Devletler Örgütü üyesi Kolombiya, Arjantin, Brezilya, ABD, Şili ve Peru temsilcileri, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da Salı günü düzenlenen bir toplantıya katıldı. Toplantıda Amerikalılar arası karşılıklı yardım sözleşmesi imzalandı.

Rio Sözleşmesi olarak da adlandırılan bu anlaşma, 1947 yılında Kanada hariç tüm Amerika devletleri tarafından Soğuk Savaş’ın başında Sovyet Bloku’na karşı ortaya çıkmıştı. Zaman içerisinde bazı ülkeler sözleşmeden çekildi. Bunlar arasında Venezuela, Bolivya ve Nikaragua da vardı. Sözleşme bu kez ABD’nin dayatması ile Venezuela’ya karşı kullanıldı.

Soğuk Savaş’ın mirası bu metin, Venezuela’ya yönelik askeri bir müdahaleyi de “meşru” gösterme riski taşıyor. Sözleşmenin bir maddesi NATO’nun kurucu 5. Maddesine benziyor. Diğer bir ifadeyle, imzacı ülkelerden birine dışarıdan saldırı olursa, karşılıklı yardım öngörülüyor.

Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yu iktidardan uzaklaştırma yönündeki diplomatik çabalar çerçevesinde, sözleşme üyesi mevcut 15 ülkeye 30 dolayındaki Venezuelalının girişi yasaklandı. Bunlar arasında Maduro’nun yanısıra Maduro’ya yakın Dışişleri Bakanı Jorge Arreaza ve Savunma Bakanı Vladimir Padrino gibi isimler var.

Bölgedeki devletlerin çoğu ve Batılı güçler, kendisini geçici başkan olarak belirleyen sağcı Juan Guaido’yu tanıma kararı almıştı. Maduro’yu deviremeyen Guaido ise son günlerde, çevresindeki bir çok vekile ilişkin ortaya çıkan yolsuzluk iddiaları ile daha da zayıflamış durumda.