Ankara ile Moskova yeni bir S-400 anlaşması üzerine çalışıyor!

Rus yetkililer, Türk devleti ile yeni bir S-400 anlaşması üzerine çalıştıklarını bildirdi.

Bu açıklamanın NATO zirvesinden sonra gelmesi dikkat çekti. İnterfax haber ajansına göre, Federal askeri-teknik işbirliğinden üst düzey yetkili Alexander Mikheïev, Moskova ile Ankara’nın yen bir anlaşma üzerine çalıştığını söyledi.

Rus askeri ihracat kurumu Rosoboronexport’un patronu geçen ay yaptığı açıklamada 2020 yılının ilk yarısında Ankara ile yeni bir anlaşmayı tamamlamayı umduklarını söylemişti.

Alexander Mikheïev, “Ama vurgulamak isterim ki, Türkiye ile askeri-teknik işbirliği S-400’lerin teslimatı ile sınırlı kalmayacak. Büyük projelerimiz var” dedi.

S-400 füze savunma sistemlerinin satın alınmasın ilişkin ilk anlaşma, Temmuz ayında somutlaşmıştı. Moskova, sözkonusu sistemlerin ilk parçalarını Türkiye’ye gönderirken, gelecek baharda tam operasyonel olacağı ifade ediliyor.

S-400 nedeniyle Türkiye ve başta ABD olmak üzere NATO’daki ittifakları arasında gerilim yaşanıyor. ABD, Rusya ile yapılan bu anlaşmayı gerekçe göstererek, Türkiye’nin F-35 savaş uçağı geliştirme programına katılımını durdurmuştu. Ancak aynı ABD, Türk devletinin Rojava’yı işgaline ve katliamlar gerçekleştirmesine yeşil ışık yakmıştı. Rusya ile Türkiye arasında da, Türk devletinin bir Rus uçağını düşürmesine varan düzeyde gerilimler yaşanmasına rağmen, ilişkiler yeniden yoğunlaşmıştı.