AP nükleer enerjiyi yeşil teknoloji olarak tanıdı

Avrupa Parlamentosu üyeleri Avrupa’nın Çin ve ABD'ye karşı rekabet gücünü artırmak ve egemenliğini sürdürebilmesi için nükleer enerjiyi de içeren yeşil teknolojilere destek verilmesi yönünde oy kullandı.

Salı günü yapılan oylamada nükleer enerjinin nihai olarak yeşil bir endüstri olarak tanınmasına onay verildi.

Sıfır sera gazı emisyon teknolojilerinin bir listesini oluşturan metin, AB üyelerinin bu karbonsuz sektörlerin üretimini savunmayı amaçlayan bir yönetmelik taslağı hakkındaki pozisyonunu belirliyor.

Metin, 2030 yılına kadar AB'nin ihtiyaçlarının yüzde 40'ının Avrupa topraklarında üretilmesini hedeflerken, Çin ve ABD'nin benzer destek önlemlerini uyguladığı bu pazarlarda rekabet gücünü artırmayı amaçlıyor.

Bu hamle, nükleer enerjiyi, sıfır emisyon teknolojileri arasında kabul ederek, AB'nin enerji dönüşümüne önemli bir destek sağlamış olması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Bu karar, özellikle Fransa, Hollanda, İsveç ve Polonya gibi birçok AB ülkesi için önemli bir zafer olarak görülüyor, zira bu ülkeler nükleer enerjiye yatırım yapıyor. Ancak, nükleer enerjinin sınırlı bir listeye dahil edildiği ve genişletilmiş bir teşvik listesinin üye devletlere bırakıldığı belirtiliyor.

Avrupa Parlamentosu Üyesi Christophe Grudler, "Nükleeri yenilenebilir enerjiyle aynı seviyede net sıfır teknolojilere entegre edebildiğimiz için çok mutluyum. Tüm bu enerji üretimi kaynakları, ekonomimizin karbondan arındırılması için gereklidir" dedi.

Plan, AB ülkelerine yenilenebilir enerji yanında nükleer enerjiye de odaklanma ve enerji dönüşümüne hızla adapte olma imkanı sağlıyor.