AP parlamenterlerinden İran’a ‘Jîna Emînî’ çağrısı

Avrupa Parlamentosu’nun 100’den fazla üyesi Tahran'a, katledilen Kürt genç kadın Jîna Emînî’nin ailesinin Sakharov ödülünü almak üzere Fransa’ya gelmesine izin vermesi çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu’nun prestijli Sakharov Düşünce Özgürlüğü ödülü, Eylül 2022’de Tahran’da ahlak polislerince katledilen Jîna Emînî’ye ve Jin jiyan azadî hareketine ekim ayında verilmişti.

Ödül, salı günü Strasbourg'da Avrupa Parlamentosu'na sunulacak. Ancak Jîna Emînî’nin ailesinin Fransa'daki avukatlarından Chirinne Ardakani Cumartesi günü AFP'ye yaptığı açıklamada, genç Kürt kadınının anne babası ve kardeşinin törene katılmak üzere İran'dan ayrılmalarının yasaklandığını söyledi.

Aralarında Raphaël Glucksmann (S&D), Frédérique Ries (Renew) ve David Lega'nın (EPP) da bulunduğu 118 AP üyesinin imzaladığı açık mektupta, "Bu kısıtlama Jina Mahsa Amini'nin (Jîna Emînî) ailesini susturmayı ve İslam Cumhuriyeti'nin İran'da kadın hakları, insan hakları ve temel özgürlükler üzerindeki çirkin baskısını kınamalarını engellemeyi amaçlamaktadır" denildi.

Mektupta, 2023 Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi’nin de ödülünü almak üzere Oslo'ya gitmesine izin verilmediği hatırlatılarak, aynı zihniyete işaret edildi. 

İran'da kadınların başörtüsü takma zorunluluğuna ve ölüm cezasına karşı mücadele eden Nergis Muhammedi, 2021 yılından bu yana Tahran'daki Evin hapishanesinde tutuluyor ve pazar günü Oslo’da düzenlenen Nobel Barış Ödülü törenine katılamadı.

Avrupa Parlamentosu üyeleri, "Buna müsamaha gösteremeyiz. Gerçekler susturulmamalı ve bu inanılmaz özgürlük hareketinin yüzü Avrupa'ya ve dünyaya gösterilmelidir" dedi.

Parlamenterler İranlı yetkililere, "bu kararı geri almaları” ve Jîna Emînî’nin “anne, baba ve kardeşinin salı günü Strasbourg'daki Avrupa Parlamentosu'nu ziyaret etmelerine izin vermeleri" çağrısında bulundu.

Avrupa Parlamentosu Başkanı Roberta Metsola da X sosyal ağında yayınladığı bir mesajla, "İran rejimini kararını geri almaya" çağırdı.

"İran'ın cesur kadınlarıyla birlikte Sakharov Ödülünü almak üzere önümüzdeki Salı günü Strasbourg'da (Avrupa Parlamentosunda) olacaklar" diyen Metsola, "gerçeğin görmezden gelinemeyeceğini" vurguladı.