AP raporu: Türkiye istikrarsızlık kaynağı

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) genel kurul toplantıları sırasında sunulan bir raporda Türkiye “istikrarsızlık kaynağı” olarak yer aldı.

AP genel kurul toplantılarında Avrupa Birliği’nin dış, güvenlik ve savunma alanlarındaki ortak politikalarına ilişkin iki ayrı rapor görüşüldü.

Raporlardan biri AB'nin Ortak Güvenlik ve Savunma Politikası ile ilgili. Liberal Grup (Renew) üyesi Fransız parlamenter Nathalie Loiseau’nun hazırladığı raporda Türkiye “istikrarsızlık kaynağı” olarak değerlendirildi.

Alman haber ajansı DW’nin haberine göre raporda Türkiye’nin “AB ve komşuları için birçok endişe alanında çoğu zaman istikrar bozucu rol oynadığı ve böylelikle bölgesel barış, güvenlik ve istikrarı tehdit ettiği" kaydedildi.

Loiseau 2019'da AP üyesi olmadan önce Fransa’da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hükümetinde Avrupa İşleri Bakanı olarak görev yapıyordu.

AB’nin Ortak Dış ve Güvenlik Politikası hakkındaki rapor ise Hristiyan Demokrat Grup üyesi Alman parlamenter David McAllister tarafından hazırlandı.

Bu raporda Türkiye’nin AB’ye üyelik perspektifinin mevcut şartlarda "gerçekçi olmadığı" vurgulandı.

Raporda Türkiye’deki "olumsuz gidişatın derhal ve tutarlı biçimde tersine dönmemesi halinde" 2005’te başlayan katılım müzakerelerinin askıya alınması için Avrupa Komisyonu’nun öneride bulunması talep edildi.

McAlllister, Türkiye ve AB’nin, "ilişkilerin mevcut çerçevesini, işleyiş kapasitesini ve gelecekteki ilişkileri için alternatifleri ve olası ilişki modellerini, gerçekçi davranarak ve üst düzey diyalog yoluyla gözden geçirmeleri" gerektiğini ifade etti.

 
Raporda Türk dış politikasının AB çizgisinden uzaklaştığı belirtilirken, özellikle Doğu Akdeniz’deki anlaşmazlıklara dikkat çekildi.

Akdeniz’de kalıcı bir çözüm için diplomatik diyalogun yeniden başlatılması çağrısının yapıldığı raporda, ilişkilerin “ortak çıkan alanlarında yoğunlaşması gerektiğine” işaret edildi.  Bu çerçevede özellikle iklim değişikliği, terörle mücadele, göç, güvenlik ve ekonomi gibi alanlara öncelik verilmesi talep edildi.

Bazı değişiklik önergelerinin de verildiği raporların bu çarşamba günü oylamaya sunulması bekleniyor.