AP ve üye devletler gazetecileri korumak için yeni kurallar üzerinde anlaştı

Avrupa Parlamentosu ve üye devletler, gazetecileri ve insan hakları aktivistlerini susturma ve caydırmayı hedefleyen yasal prosedürlerden korumak için yeni kurallar üzerinde anlaşmaya vardı.

Anlaşmaya varılan yasal mevzuat, yargı yetkisine ilişkin nedenlerden ötürü, özellikle şikayetçinin, hedeflenen kişinin ve davayı gören mahkemenin aynı ülkede olmadığı durumlarda sınır ötesi nitelikteki hukuk davalarını ilgilendiriyor.

Avrupa Komisyonu, Nisan 2022'de bu istismarcı usullerle mücadele etmek için bu taslak yönergeyi önermişti.

Mevzuat, Slapp (Kamusal Katılıma Karşı Stratejik Davalar) olarak adlandırılan davaların önüne geçmeyi amaçlıyor. Bu tür başvurular genellikle ekonomik ya da siyasi alanda güçlü mevkilerde bulunan kişiler ya da kuruluşlar tarafından, ifşaatları engellemek için korkutma ve susturma amacıyla yapılıyor.

Uzlaşma metni, SLAPP davasına konu olan bir kişinin, açıkça kötüye kullanılan bir temyiz başvurusunun mahkemeler tarafından hızlı bir şekilde reddedilmesini talep edebilmesini öngörüyor.

Mahkeme ayrıca, başta davalının avukatının masrafları olmak üzere yargılama masraflarının şikayetçi tarafından karşılanmasına karar verebilecek. Bu tür kötü niyetli yargılamaları başlatan kişiye karşı yaptırım uygulanmasına da hükmedilebilir.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Rahatsız eden gerçekleri ortaya çıkarmaya çalışanları koruyacak olan yönerge üzerinde anlaşmaya varılmasını memnuniyetle karşılıyorum” dedi.  Leyen, “Tıpkı bunun için en büyük bedeli ödeyen Daphne Caruana Galizia gibi" diyerek, yasal tacize maruz kalan ve 2017 yılında öldürülen Maltalı araştırmacı gazeteciye atıfta bulundu.

Anlaşmanın Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi (üye devletler) tarafından resmi olarak onaylanması gerekiyor.