Araştırma: Doktorlar, Nazi suçlarından büyük ölçüde sorumlu

Perşembe günü sunulan bir rapora göre, tıp mesleği Nazilerin işlediği suçlarda "merkezi bir rol" oynadı ve günümüz doktorlarını geçmişten ders almaya çağırıyor.

The Lancet dergisinde yayınlanan rapor, tıp mesleğinin Nazilerin suçlarındaki rolünü inceledi ve "uzun süredir devam eden yanlış anlamaları" bir kenara bırakarak, tıp alanında gerçekleşen suçları ele aldı.

Rapora göre, 1945 yılında, Yahudi olmayan Alman doktorların yüzde 50 ila 65'i Nazi partisine katılmıştı. Bu oran, diğer akademik mesleklerden çok daha yüksekti. Tıbbi bağlamda yürütülen öjeni, ötenazi ve acımasız insan deneyler en az 230 bin ölüme neden oldu.

Raporda, "Nazi Almanya'sında tıbbın sahte bir bilim olmadığı" ve "Nazi araştırmalarının" bazen "tıbbi bilgi kanununun ayrılmaz bir parçası haline geldiği" belirtiliyor.

Rapora göre, Nazi döneminde yapılan araştırmalar bugün hala etkisini sürdürüyor, örneğin tütün ve alkolün vücut üzerindeki etkileri konusundaki anlayış bu araştırmalarla beslendi.

Yazarlar, bu tarihi gerçeklerin sağlık çalışanlarına yönelik eğitim kurslarına dahil edilmesini ve doktorların etik ikilemler yaratan direktiflere karşı çıkmayı öğrenmelerini öneriyor.

Raporda, tıp tarihini incelemek üzere bir araya gelen uluslararası uzmanların görüşlerine yer veriliyor.