Arjantin'de genel grev: Yeni başkanın ultra liberal programına tepki

Arjantin'in başlıca sendika merkezi, yeni başkan Javier Milei'nin ilk kararname ve yasa tasarılarına karşı Parlamento önünde protesto çağrısı yaptı. Milei'nin ultra liberal reform programına karşı ülke genelinde grev dalgası yükseliyor.

Arjantin'de demokrasinin 40. yılında ilk kez, bir başkan iktidara geldikten sadece bir buçuk ay sonra genel bir grevle karşı karşıya kalıyor. Ülkenin ana sendika merkezi CGT'nin Genel Sekreteri Hector Daer, yeni başkan Javier Milei'nin ultra liberal yönetiminin ilk kararname ve yasa tasarılarını protesto etmek için genel bir grev çağrısında bulundu.

Daer, Parlamento'nun, "tüm topluma karşı" olduğu ve "tüm kamu güçlerini" başkana odakladığı iddia edilen düzenleyici yasa tasarılarını inceleyeceği 24 Ocak'ta Parlamento önünde de bir protesto düzenleneceğini açıkladı. Daer, özellikle, hükümetin 20 Aralık'ta yayımladığı ve ekonomide kapsamlı bir düzenlemeye yol açan, ancak "yasa dışı ve anayasaya aykırı" olarak nitelendirilen "zorunluluk ve aciliyet kararnamesine" dikkat çekti.

Daer, "Bu kararname, çalışanların bireysel haklarına, kolektif haklara, evrensel ve dayanışmacı bir sağlık sistemine ve ülkemizi oluşturan sayısız konulara saldırıyor" dedi ve "Bir haftadan kısa sürede Arjantin'i dönüştürüyor ve bizi pastoral bir Arjantin'e geri götürüyor" diye eleştirdi.

Milei, kendisini "anarko-kapitalist" olarak tanımlayan bir ultra liberal olarak, 10 Aralık'ta göreve başladığından bu yana, yaklaşık 300 kuralın kaldırılmasını içeren bir ekonomik düzenleme kararnamesi yayımladı. Bu kararname teknik olarak Cuma gününden itibaren yürürlükte ancak Parlamento'nun onayına tabi.

Milei, "liberal" hamlesini sürdürerek, kamusal ve özel alanın birçok alanını etkileyen detaylı yasa tasarıları ve değişiklikleri Parlamento'ya sundu. Vergisel düzenlemelerden seçim yasalarına, çalışma gününden emekli maaşı hesaplamalarına, gösterileri kontrol etme ve yaptırımlara kadar birçok konu bu kapsamda yer alıyor.

Bu geniş reform paketi, "omnibus yasası" olarak adlandırılıyor ve Parlamento tarafından incelenecek. Ancak yaklaşık 600 maddenin incelenmesi için gereken süre bazılarına göre aylar, hatta yıllar sürebilir.

Parlamentonun, bazı tartışmalı düzenlemelerle ilgili sürecin sonucu konusunda da belirsizlikler var. Javier Milei'nin partisi Libertad Avanza, Parlamento'da üçüncü büyük güç olmasına rağmen, merkez sağ blokun desteğine güveniyor.

PROTESTOLAR VE BAŞVURULAR

Buenos Aires'te bir haftadan kısa sürede üç protesto düzenlendi. 20 Aralık'taki acil durum kararnamesine karşı birçok yasal başvuru yapıldı, ki bunlardan bazıları Çarşamba günü bizzat CGT tarafından yapıldı.

Milei yönetiminin ilk günlerinde açıklanan tasarruf önlemleri de zaten yürürlükte ve birçok Arjantinlinin alım gücünü ciddi olarak etkiliyor. Özellikle ulusal para birimi Peso'nun %50'den fazla değer kaybetmesi ve Ocak ayının başında ulaşım ve enerji desteklerinin azaltılması, birçok Arjantinlinin günlük yaşamını etkileyecek fiyat artışlarına yol açıyor.

Hükümetin amacı, yıllık %160 enflasyona sıkışmış Arjantin'in kronik bütçe açığını ciddi şekilde azaltmak olarak belirtiliyor.