Arjantin’de kürtaj hakkından sonra sıra Şili’de

Arjantin’de kadınların kürtaj hakkı resmileşirken, komşu ülke Şili’de kürtaja yönelik getirilen cezaların kaldırılması tartışılıyor.

Arjantin Devlet Başkanı Alberto Fernandez tarafından perşembe günü imzalanan kanunla kadınların yıllardır verdiği mücadelede zafer kazanılmıştı. Yasa ile artık kadınlar herhangi bir şart aranmaksızın gebeliklerinin 14’üncü haftasına kadar kürtaj yaptırabilecekler. Fakat yasa, kürtajı yapmak istemeyen doktorlara ‘vicdani ret’ hakkı da tanıyor.

45 milyon nüfuslu Arjantin, bu hakkı şartsız tanıyan en büyük Latin Amerika ülkesi oldu.

ŞİLİ’DE DE PARLAMENTODA TARTIŞILMAYA BAŞLANDI

Ancak komşu ülke Şili’de halen bu hakka yönelik cezaların yürürlükte ve kadın-erkek eşitliğinin sağlanabilmesinde önemli bir adım olarak görülen kürtaj hakkına yönelik mücadele sürüyor. Ülkede sol parlamenterler tarafından 2018 yılında parlamentoya sunulan ve 14 haftaya kadar kürtaj hakkı tanıyacak yasa tasarısı görüşülmeye başlandı.

Tasarı, aynı zamanda bugüne kadar kürtaj nedeniyle verilen 1 yıla kadar hapis cezalarının da otomatik olarak kaldırılmasını öngörüyor.

Şili’de 1973’te darbe ile iktidarı ele geçiren Augusto Pinochet döneminde getirilen bir yasa ile kürtaj, tıbbi zorunluluk halinde dahi yasaklanmıştı. 2017’de ise kadın örgütlerinin mücadelesi sayesinde anne veya bebeğin ölüm tehlikesi halinde veya tecavüz nedeniyle gebelik durumunda kürtaj hakkı tanınmıştı. Ancak bu şartlar ülkede merdiven altı yöntemlerle yapılan kürtajların sadece yüzde 3’ünü kapsıyordu.

18 milyon nüfuslu Şili’de her yıl binlerce kadın hapis cezası riskini göze alarak, kürtaj yaptırıyor.

SADECE BİRKAÇ ÜLKE VE EYALETTE SERBEST

Katolik Kilisesi’nin güçlü olduğu Güney Amerika ülkeleri arasında kürtaj bugün itibariyle sadece Küba, Uruguay, Guyana gibi ülkelerin yanı sıra Meksika’nın başkenti Mexico ile Oaxaca eyaletinde tanınıyor. Buna geçtiğimiz gün Arjantin de eklenmişti.

Bugüne kadar yasak olan Arjantin’de dahi her yıl 370 bin ila 520 bin arasında kürtajın gerçekleştirildiği biliniyor. Sağlıksız ortamlarda yapılan bu kürtajlar nedeniyle geçtiğimiz yıl 38 bin kadının oluşan komplikasyonlardan dolayı hastaneye kaldırıldığı da bir diğer gerçek.