Arjantin’in ‘Trump'ı’ Javier Milei ile ülkeyi neler bekliyor?

Arjantin'de kendisini “anarko-kapitalist” olarak tanımlayan ultra-liberal yeni devlet başkanı Javier Milei, sert ve hakaret içeren söylemleri ile dikkat çekiyor. Trump’ın övdüğü Mileri, solcular için “popülist bir canavar”.

Pazar günlü seçimlerde net bir zafer elde eden Milei, liberal politikaları savunurken siyasi rakiplerine, devlete ve hatta Papa Francis'e yönelik ağır ifadeler kullanıyor.

Milei'nin farklı medya organlarına verdiği mülakatlar ve yaptığı açıklamalardaki söylemlerinden bazıları şöyle:

1. "Pedofil devlet" ve "Papa yeryüzündeki Şeytan'dır": Milei, devleti bir "pedofil"e benzeterek çocukları "zincirlemiş ve vazelinle kaplamış bir anaokulundaki pedofil" olarak nitelendiriyor. Ayrıca Papa Francis'i "şeytanın yeryüzündeki temsilcisi" olarak adlandırdı.

2. "Mafya ve Devlet arasında Mafyayı tercih ederim": Arjantin'in yeni devlet başkanı, devleti mafyaya tercih ettiğini belirterek, "Mafyanın kodları vardır, verdiği sözleri tutar, yalan söylemez, rekabetçidir" diyor.

3. "Peso dışkıdan daha değersizdir": Milei, Arjantin'in para birimi peso ile ilgili çarpıcı bir ifade kullanarak, "Asla peso ile değil, asla peso ile değil! (...) Dışkıdan daha az değeri var, bu atık ürün gübre yapımında bile kullanılmıyor" diye belirtiyor.

4. Kürtaj karşıtlığı: Yeni devlet başkanı, ülkedeki tüm kadınlara izin verilen kürtajı "başkalarının yaşamına yönelik sınırsız hak" olarak nitelendirerek karşı çıkıyor. Milei, kürtajı "ağırlaştırılmış cinayet" olarak tanımlıyor.

5. "Kadın Bakanlığı'nı kaldıracağım": Milei, hükümetinde kültürel Marksizm olmayacağını ve Kadın Bakanlığı'nı kaldıracağını söylüyor. Ayrıca "Penisim olduğu için özür dilemeyeceğim" şeklinde cinsiyetçi bir ifade kullandı.

6. "Lanet olası solcu": Javier Milei, 2021 yılında siyasete ilk girdiğinde siyasi rakibi Buenos Aires Belediye Başkanına "lanet olası solcu" ve "keltoş" diyerek hakaret etmekten çekinmemişti.

Javier Milei, "Arjantin'in Trump'ı" olarak tanımlanıyor ve sert söylemiyle gençler arasında popülerlik kazanmaya çalışıyor. Ancak bu çarpıcı ifadeleri, hem siyasi rakiplerinden hem de toplumun bazı kesimlerinden tepki çekiyor. Arjantin'deki siyasi atmosferi daha da gererken, Milei'nin liberal politikalarını nasıl hayata geçireceğine dair soru işaretleri var.

Milei’nin seçilmesinden sonra ilk kutlayanlar ABD eski Başkanı Donald Trump ile Brezilya’nın eski başkanı Jair Bolsonaro oldu. Trump, “Seninle çok gurur duyuyorum. Ülkenizi dönüştürecek ve Arjantin'i yeniden büyük yapacaksınız” şeklinde kutlamada bulundu. Fransız sol ve çevreci partiler, “felaket” ve “popülist canavar” şeklinde tanımlar kullanırken, Milei’nin Arjantin’i yeniden ABD çizgisine çekme vaadi nedeniyle Rusya ihtiyatlı bir mesaj vermekle yetindi.