Arnavutluk depremi: 49 ölü, 5 bini aşkın evsiz

Arnavutluk’ta hafta başında meydana gelen 6.4 şiddetindeki depremde yeni bilançoya göre 49 kişi hayatını kaybetti, 5 bini aşkın kişi evsiz kaldı.

Balkanlar’da son bir asrın en şiddetli depremi Salı günü sabahın erken saatlerinde Arnavutluk’ta meydana geldi. Binaların bir bütün olarak yıkıldığı depremde çok sayıda kişi yıkıntılar arasında kaldı.

Depremden en çok Adriyatik kıyısındaki 400 bin nüfuslu turistik kent Durres ile başkent Tirana’nın kuzeyindeki Thuman etkilendi.

Başbakan Edi Rama Cuma günü yaptığı açıklamada depremde 49 kişinin öldüğü, 750’yi aşkın kişinin yaralandığı ve 5 bini aşkın kişinin evini kaybettiğini bildirdi. Bir çok ailenin bir bütün olarak depremin kurbanı olduğu belirtildi. Yetkililer, yıkıntılar altında artık kimsenin kalmadığını tahmin ediyor.

Arnavutluk, kentleşme konusunda çok kötü bir manzaraya sahip. Bazı mimarlar, kaotik kalkınmaya dikkat çekerken, binalara izinsiz iki kat çıkıldığı tepkisinde bulunuyor. Kullanılan malzemelerin de güvenlik kurallarına uygun olmadığı kaydediliyor.

Balkanlarda, Afrika ve Avrasya tektonik plakaları ile Adriyatik mikroplakalarının hareketliliğinden dolayı güçlü sismik faaliyetler var. Depremler bu bölgede sık sık yaşanıyor. 1963’te Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te meydana gelen bir depremde bin dolayında kişi ölmüştü.