Arnavutluk’ta binlerce kişi hükümeti protesto etti

Arnavutluk’un başkenti Tirana’da binlerce kişi, Cumhurbaşkanı’nın çağrısı üzerine yolsuzlukla suçlanan sosyalist Başbakan Edi Rama hükümetini protesto etti.

Cumhurbaşkanı İlir Meta, Başbakan Rama’nın Anayasa’nın Cumhurbaşkanı’na tanıdığı yetkiler dahil olmak üzere “mafyavari bir şekilde her şeyi kontrol etmek istediğini” söyledi.

Cumhurbaşkanı, sosyalist Başbakan Rama’yı Anayasa Mahkemesi yargıçlarının atanma prosedürlerinin kontrol altına almak istemekle suçluyor.

Cumhurbaşkanı ayrıca Rama’yı “Anayasa Mahkemesi’ni rehin almak”la da suçlarken, bunu “darbe teşebbüsü” olarak değerlendirdi.

Anayasa Mahkemesi, 18 aydır işlemiyor. Dokuz yargıçtan altısının yeri, bu yargıçların mal varlıklarını yasal olarak kanıtlayamayacağını ortaya koyan bir inceleme süreci ardından boş duruyor. Yerlerine geçecek yargıçlar için ise siyasi partiler arasında ciddi bir mücadele var.

Binlerce kişi de Tirana’da sokaklara çıkarak “Rama çek git” diye slogan attı. Hükümet binası önünde toplanan kalabalık yedi yıldır iktidarda olan Rama’nın istifasını istedi.

Merkez solcu küçük bir oluşumun eski lideri olan Cumhurbaşkanı’nın çağrısına merkez sağcı muhalefet de destek verdi. İktidardaki sosyalistler ise, İlir Meta’yı 2019’da muhalefetin boykot ettiği belediye seçimlerini iptal etme girişimi ardından görevden almak için prosedür başlattı.

Edi Rama, Cumhurbaşkanı’nın suçlamalarının “Avrupa bloku ile baharda üyelik müzakerelerini açmak için yeşil ışık yakmayı umut eden Arnavutluk’un çabalarına karşı” olduğunu söyledi.

Avrupa Birliği’ne üye olmak isteyen Arnavutluk, AB’nin baskısı sonucu 2016 yılında yolsuzluğun ağır etkilediği adalet sisteminde derin reform yapmayı taahhüt etmişti. Fransa, Danimarka ve Hollanda’nın girişimi sonucu Avrupa Birliği geçen Ekim ayında 2,8 milyon nüfuslu küçük bir ülke olan Arnavutluk ile üyelik müzakerelerini başlatmayı reddetmişti.