Asemptomatik vakaların bulaştırma olasılığı hiç de nadir değil

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), asemptomatik Covid-19 vakalarından virüsün bulaşmasının ‘çok nadir’ olduğuna dair açıklamasını düzeltmek zorunda kaldı.

Geçtiğimiz günlerde DSÖ Covid-19 salgınıyla mücadeledeki teknik ekibin sorumlusu Maria Van Kerkhove, SARS-CoV-2 virüsünü taşımasına rağmen belirti görülmeyen asemptomatik hastalardan virüsün bulaşmasının ‘çok nadir’ olduğunu söylemişti.

Ancak DSÖ’nün farklı ülkelerden gelen verilere dayandırdığı bu sözler ertesi gün yapılan açıklamada ‘yanlış anlaşılma’ olarak düzeltilmek zorunda kalındı. Son açıklamada, bu iddianın farklı ülkelerden gelen veri araştırmalarının sadece ‘birkaçına’ dayandığı savunuldu.

DSÖ’nün açıklamasından sonra konuşan London School of Hygiene and Tropical Medicine profesörlerinden Liam Smeeth, bu tezin kendileri açısından ‘sürpriz’ olduğunu vurguladı. Asemptomatik vakaların toplama oranının yüzde 30 ile 50 arasında değiştiğini kaydeden Smeeth, bugüne kadarki ciddi araştırmaların bulaşmaların yarısına yakınının asemptomatik veya pre-semptomatik kişiler üzerinden meydana geldiğine dikkat çekti.

Fransız virolog Gilbert Deray da bilimsel olarak asemptomatik vakaların ‘daha az bulaştırdığı’ iddiasının doğru olamayacağının altını çizdi.

Tanınmış virologlar ve yapılan ciddi araştırmalar, yeni tip korona virüsünün asemptomatik vakalar üzerinden de bulaştığına işaret ediyor. Bu da sadece semptomların görüldüğü kişilerin test edilmesine dayalı önlemlerin salgının uzun süre daha aktif biçimde devam etmesine neden olacağı anlamına geliyor.

Asemptomatik vakalarda kişiye virüsün bulaşmasına rağmen kuru öksürük, ateş veya tat ve koku duyusunun azalması gibi çok sayıda semptom görülmüyor.