Aşının olmadığı ülkede kızamıktan onlarca ölüm

Samoa Adaları’nda bir turistten bulaştığı tahmin edilen kızamık nedeniyle çoğunluğu çocuk en az 60 kişinin hayatını kaybederken, aşı oranının düşüklüğünün ölümlerdeki hızlı artışta etkili olduğu bildiriliyor.

Salgınları önlemede aşıların rolünü inkâr eden kesimler bir yana, aşıların genele yayılmadığı ülkelerde normal şartlarda önlenebilir olan hastalıklar öldürmeye devam ediyor.

AŞI OLMAMIŞ KİŞİLER EVLERİNE KIRMIZI BEZ ASACAK

Güney Pasifik’teki Samoa Adaları’ndaki kızamık salgınında en az 60 kişi ölürken, hastalığa yol açan virüsün Yeni Zelandalı bir turist tarafından taşındığı ortaya çıktı. Fransa’da yayın yapan France Inter radyosunun haberine göre, 200 bin nüfuslu Samoa Adaları’ndaki salgın nedeniyle aşı seferberliği ilan edildi. Haberde, ülke nüfusunun üçte birinin aşı olmadığı ve aşı kampanyasının hızlandırılabilmesi için bu kişilerin evlerine bayrak veya kırmızı bez asmalarının istendiği bilgisi paylaşıldı.

ÇOĞU DÖRT YAŞINDAKİ ALTINDAKİ ÇOCUKLAR

Bir buçuk ay kadar önce başlayan kızamık salgınında ölenlerin elliye yakınını ise küçük yaştaki çocuklar oluşturuyor. Resmi rakamlar, şimdiye kadar 52’si dört yaşın altındaki çocuklar olmak üzere 60 kişinin hayatını kaybettiğini gösteriyor. Ancak en az 4 bin kişiye bulaşan virüs nedeniyle ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE DE AŞI YAPILMAYAN MİLYONLARCA ÇOCUK VAR

Kızamık hastalığından ölenlerin sayısının son yıllarda tüm dünyada arttığına dair uyarılar daha önce Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yapılmıştı. 2017’de 110 bin kişinin hayatını kaybetmesine yol açan hastalığın yeniden yüz binlerce kişiye bulaşmasındaki en önemli neden olarak aşıların yaygınlaşmaması olduğu belirtiliyor.

Gelişmekte olan ülkelerde mali yetersizlikler veya aşı yetersizliği nedeniyle yapılamayan aşıların gelişmiş ülkelerde de belirli bir kesim tarafından reddedilmesi bunda etkili oluyor. Sadece ABD’de 2,5 milyonun üzerinde, Fransa’da 600 bin ve İngiltere’de 530 bin civarında çocuğa kızamık aşısı yapılmadığı da WHO tarafından verilen bilgiler arasında.