Son Dakika: Stêrk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

Atina: Türkiye AB’nin iklimle mücadelesini sabote ediyor

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, Türk devletinin Doğu Akdeniz’deki illegal faaliyetleri ile ABD’nin iklim değişikliklerine karşı mücadelesini sabote ettiğini belirtti.

Yunanistan Başbakanı, Birleşmiş Milletler’in Madrid’deki iklim zirvesi COP25 sırasında yaptığı açıklamada, “Orta ve uzun vadede, doğal gaza bağımlı olacağız. Tamamen kömürün yerine geçirebilmemiz için ara bir yakıt görevi görecek” dedi.

Miçotakis, “O halde, AB’nin Doğu Akdeniz ve önemli bir gaz kaynağı teşkil edebilecek bölgenin yeni yataklarının işletilmesi politikası ile ilgilenmesi kaçınılmazdır. Türkiye’nin aldığı tedbirler genel çabayı baltalıyor” diye konuştu.

Doğu Akdeniz’deki dev gaz yataklarının keşfedilmesi ardından, Türkiye bölgede illegal faaliyetlerde bulunmaya başladı. Bölgedeki faaliyetlerini genişletmek isteyen Yunanistan ve Kıbrıs tepkili.

Geçen hafta Türk devleti Libya’da desteklediği Trablus merkezli İslamcı gruplarla askeri işbirliği anlaşması yaptı. Bu anlaşma, bölgenin deniz sınırlarını belirlemeyi amaçlıyor. Yunanistan, Kıbrıs ve Mısır anlaşmaya tepki gösterdi. Türkiye’nin bu kararı ardından, Mısır ve Yunanistan kendi aralarında münhasır ekonomik bölgeleri belirlemek için görüşmeleri hızlandırdı.

Avrupa Birliği’nin bir sözcüsü Euractiv.com sitesine yaptığı açıklamada Türkiye’yi uluslararası hukuka ve iyi komşuluk ilişkilerine saygı göstermeye çağırdı. Atina ayrıca Londra’daki NATO zirvesi sırasında Fransa’nın da desteğini bekliyor. Fransız enerji devi TOTAL’in Kıbrıs’taki petrol ve gaz işletmelerinde lisansları bulunuyor.