Atina: Türkiye Somali'den Avrupa'ya göçmen taşıyor!

Yunanistan makamları, Ankara rejiminin Somali vatandaşlarına vize vererek, bunları önce İstanbul'a, oradan da Yunanistan'a taşıdığı tepkisinde bulundu.

Yunanistan Göçmen Bakanı Notis Mitarachi, düzenlediği bir basın toplantısında 300 dolayında Somalilinin yakın zamanda uçakla Türkiye'ye ulaştığını ve buradan da Yunanistan'a geçtiğini belirtti.

Yunanistan'a geçen Somalili göçmenlerin tanıklıklarını aktaran Göçmen Baknaı, Mogadişu'daki bir Türk bağlantı bürosunun, yine Mogadişu'daki bir Türk üniversitesi ve hastanesinin verdiği belgelere dayanarak Türkiye'ye vize kolaylığı tanıdığını kaydetti.

Mitarachi, "Somali'de, aralarında Eğitim Bakanlığı ve diğer bakanlıkların da olduğu Türk yetkilileri, Türkiye'ye doğru göçü teşvik ediyor" dedi.

Bakan, "Açık ki bu insanlar Türkiye'de risk altında değil ve bu ülke onlara sığınma hakkı verebilir. Türkiye'nin bu göçmenlere seyahat vizesi vererek gelişlerini kolaylaştırdığı görülürken, bu endişe vericidir" şeklinde konuştu.

Yunan Bakan şunları ekledi: "Somalililer İstanbul'a uçakla geldiklerinde, kamyonetler içerisinde bu kentin özel yerlerine taşındıktan sonra, Türkiye’nin batı kıyılarına götürülüyorlar."

Mitarachi, 1 Kasım'dan bu yana Lesbos'a ulaşan 214 göçmenin 142'sinin Somalili olduğuna dikkat çekti.

Geeçen hafta iki Somalili genç, Türkiye'den yola çıktıktan sonra Lesbos açıklarında batan gemide can vermişlerdi. 32 Somalili Yunan sahil güvenlik birimleri tarafından kurtarılmış ve Lesbos'a taşınmışlardı.

Atina yönetimi Ankara rejiminin Avrupa Birliği'ne baskı yapmak için göç sorununu araçsallaştırdığı tepkisinde bulunuyor.

Avrupa Birliği, Mart 2016'da yapılan tartışmalı göçmen anlaşması çerçevesinde Türkiye'ye sözünü verdiği 6 milyar eurodan 4,5 milyarını şimdiye kadar verdi. Sivil toplum örgütlerinin insanlık dışı olarak değerlendirdiği bu anlaşmaya göre Türkiye'nin özellikle Suriye'den mültecilerin Avrupa'ya çıkışlarını engellemesi gerekiyordu.

Türk devletinin göçmenleri Avrupa'ya gitmeleri için sınır hattına taşıması nedeniyle geçtiğimiz Şubat ayında Yunanistan ile Türkiye sınırında gerilim yaşanmıştı.