Atlantik’te bu yıl fırtına ve kasırgalar artacak

Amerikan yetkililer, Atlantik’teki kasırga sezonunun bu yıl beklenenden çok daha aktif geçeceğini ve 7 ila 11 arasında etkili kasırganın yaşanabileceği uyarısını yaptı.

Amerikan Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA) tarafından yapılan açıklamada, bu yıl fırtına ve kasırgaların sayısı ile sürelerinde belirli bir artışın olacağı duyuruldu.

NOAA’ya göre, okyanus ve atmosferdeki son durum itibariyle Atlantik Okyanusu’nda bu yıl 7 ila 11 kasırganın meydana geleceği kaydedildi. Bunların en az 3 ila 6’sının saatte 178 kilometre hızı aşan rüzgarları beraberinde getireceğine dikkat çekilen açıklamada, NOAA’nın kurulduğu 1998 yılından bu yana ki en şiddetli tahminlerin bu yıl için yapıldığına vurgu yapıldı. Normalde yılda 3’ü şiddetli olmak üzere ortalama 6 kasırga yaşanıyor.

Açıklamaya göre, 1 Haziran-30 Kasım arasındaki kasırga sezonu boyunca toplamda en az 13, en fazla 19 fırtına yaşanması bekleniyor.

Atlantik’teki fırtına ve kasırga sezonunda bu yıl şimdiye kadar 9 fırtına ve 2 kasırga yaşandı. ABD’nin güneyi ile Karayipler’de etkili olan bu hava olaylarının sonuncusu geçtiğimiz günlerde Dominik Cumhuriyeti, Bahamalar ve Haiti’yi vurduktan sonra ABD kıyılarına kadar ulaşmıştı. ‘Isaias’ adı verilen bu tropikal fırtına 9 kişinin yaşamını yitirmesine ve yüz binlerce kişinin de elektriksiz kalmasına neden olmuştu.