Avrupa Birliği’nde askeri harcamalarda rekor artış

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, bugün Avrupa Savunma Ajansı'na (EDA) verdiği demeçte, Avrupa Birliği ülkelerinde askeri harcamaların 2022 yılına kıyasla yaklaşık 30 milyar euro artarak 270 milyar euro ile rekor seviyeye ulaştığını belirtti.

2022 yılında, 27 AB ülkesinden altısı askeri harcamalarını yüzde 10'dan fazla artırırken, İsveç gibi NATO üyeliğinin onaylanmasını bekleyen ülkelerde bu oran yüzde 30'un üzerine çıktı. AB'nin savunma konularında uzmanlaşmış ajansı EDA'ya göre, Fransa'nın askeri harcamaları sadece yüzde 0.7 oranında arttı.

ASKERİ HARCAMALAR NATO HEDEFİNİN ALTINDA

AB ülkeleri, toplu olarak gayri safi yurtiçi hasılalarının (GSYİH) yüzde 1.5'ini savunma sektörüne ayırarak, NATO tarafından belirlenen yüzde 2'lik hedefin oldukça altında kaldı.

EDA'ya göre, AB ülkeleri savunma sektörüne toplamda yaklaşık 58 milyar euro yatırım yaptı.

Askeri harcamalardaki artış, Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı nedeniyle AB ülkelerinin savunma harcamalarında artışa gitme ihtiyacını savunduğu bir döneme denk geliyor. Yaşanan artış, AB ülkeleri için art arda dokuzuncu büyüme yılı olarak kaydediliyor.

Charles Michel, Avrupa'da "tek bir savunma pazarı" oluşturarak kaynakların daha etkili kullanılması, mükerrerliğin önlenmesi ve ölçek ekonomilerine ulaşılması gerektiğini belirtti.

Avrupa Konseyi Başkanı ayrıca, EDA'nın "gerçek bir Avrupa Savunma Bakanlığı" haline gelmesini ve savunma sanayine daha yüksek bir profil kazandırılmasını önerdi.

UKRAYNA’DAN GELEN TALEBİ KARŞILAYACAK KAPASİTEDE DEĞİL

Askeri harcamalarda yükselen rakamlara rağmen Avrupa'nın savunma sanayii Ukrayna'dan gelen talebi karşılamak için yeterli kapasiteye sahip değil. Avrupalılar önümüzdeki mart ayına kadar Ukrayna'ya bir milyon mermi tedarik etme taahhüdünde bulundular, ancak bu iddialı hedef şimdiden ulaşılamaz görünüyor.

EDA açıklamasında ifadelerine yer verilen AB Dış Politika Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, "Silahlı kuvvetlerimiz çok daha zorlu bir dönemle yüzleşmeye hazır olmalıdır" dese de, AB'nin savunma kabiliyetinde "büyük eksiklikler" olduğunu ve diğer oyuncuların gerisinde kalmaya devam ettiğini belirtti.

EDA, savunma araştırma ve geliştirme harcamalarının 2022'de bir önceki yıla kıyasla 200 milyon euro azalarak 3,5 milyar euroya düşeceğini rapor etti.