Avrupa'da dronlarla trafik gözetimi artıyor

Avrupa genelinde, karayolu trafiğini izlemek ve hız yapan sürücüleri takip etmek amacıyla insansız hava araçları (dronlar) kullanımı artıyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte, sabit hız kameralarının yerini alan dronların trafik denetimlerini daha etkin hale getireceği iddia ediliyor.

İspanya'da, Trafik Genel Müdürlüğü (DGT), yoğun bir trafik dönemine denk gelen Cuma gününden itibaren 780 sabit hız kamerası, 13 helikopter, 245 kamera, 15 plakasız kamyonet ve 39 dronu kullanarak 20 milyon yolculuğun gerçekleşeceği tahmin edilen bir dönemde güvenliği sağlamak için çeşitli önlemler alıyor.

Dronlar, emniyet kemerleri, cep telefonu kullanımı, hız sınırlarına uyum gibi kuralları denetliyor.

Özellikle Katalonya'da, Girona bölgesinde yapılan denemelerle, Avrupa'nın ilk akıllı yollarından biri haline gelen Fornells-Vilademuls otoyolu üzerinde dronlar devriye geziyor. Sistem, sürücülerin izlenip izlenmediğini bilmemeleri sayesinde etkili oluyor ve bu durum önleyici bir amaç taşıyor.

Fransa'da da benzer testler yapılıyor. Aquitaine ve Essonne bölgelerinde özellikle araçlar arasındaki güvenlik mesafelerine dikkat ediliyor. Dronlar, sürücülerin bilmediği anlarda izleme yaparak hız cezalarını sanal olarak uyguluyor.

İsviçre'nin Thurgau kantonu polis teşkilatı ise dronları, kayıp kişileri bulmanın yanı sıra yol trafiğini izlemek için kullanıyor. Sürücüleri filme almak, video kayıtlarını özel yazılımla analiz etmek ve mahkemede kullanılabilecek belgelere dönüştürmek gibi uygulamalarla trafik suçlarını tespit ediyorlar.

Ancak, bu teknolojinin güvenilirliği henüz tam olarak kanıtlanmış değil. Ayrıca, hava durumu koşulları, dronların etkinliğini etkileyebilir. İsviçre'de yakın bir zamanda açıklanacak olan bir mahkeme kararı, dronların hız ölçümü yapma konusundaki kullanımını etkileyebilir. Federal Karayolları Dairesi, dronların karayolu trafik kanunu kapsamında kontroller yapmasını engelleyen bir durum olmadığını ifade ediyor, ancak video kayıtlarının doğrulanmış ölçüm aletleri olmadığına dikkat çekiyor.