Avrupa Komisyonu GAFA'ya karşı sertleşiyor

Avrupa Komisyonu, internet devlerinin hakimiyetine karşı yıl sonuna kadar tedbirlerini güçlendirmeyi hesap ediyor. Ortak pazardan çıkarılmaya varan yaptırımlar gelebilir.

İç Pazar Komiseri Thierry Breton, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, Avrupa Komisyonu'nun yıl sonuna kadar, dijital devlerin hegemonyasına karşı ortak pazardan çıkarılmaya varan tedbirler almayı planladığını belirtti.

Komiser, GAFA (Google, Amazon, Facebook ve Apple) için "tasalanmamak için çok büyükler" diyerek, Avrupa Birliği'nin bunlara karşı daha iyi bir gözetime ihtiyacının olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu'nun sözkonusu büyük platformların faaliyetlerini daha iyi gözetlemek, dezenformasyona müdahale etmek veya kişisel verileri yönetmek için 2020 yılının sonuna kadar, yeni bir yasa açıklaması gerekiyor. Avrupa Komisyonu kaynaklarına göre bu yasa tüketicileri ve küçük rakipleri daha iyi korumayı hedefliyor.

GAFA'nın kullanıcıları sadece kendi servislerini kullanmaya zorlamaları halinde, bu şirketlerin bazı faaliyetleri ile ilişkiyi koparmaya varan yaptırımlar sözkonusu olabilecek.

Avrupa Komisyonu bünyesinde değerler ve şeffaflıktan sorumlu Verra Jourova, "Platformlar daha sorumlu olmalılar ve hesap vermeliler, daha şeffaf olmalılar. Oto-regülasyon tedbirlerinin ötesine geçmenin zamanı geldi" dedi.