Avrupa Konseyi’nden Finlandiya’ya ‘göçmen yasası’ eleştirisi

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, Finlandiya'yı sığınmacı akınını durdurmayı amaçlayan ve göçmenlerin geri gönderilmesine izin veren bir yasa tasarısını "reddetmeye" çağırdı. Helsinki, göçün Rusya tarafından organize edildiğini düşünüyor.

Komiser Michael O'Flaherty, özellikle Finlandiya Parlamentosu Başkanı Jussi Halla-aho'ya hitaben kaleme aldığı mektupta, göçmenlere ilişkin söz konusu metnin "insan haklarına uygunluğu konusundaki endişelerini" dile getirdi.

Mektupta "Finlandiya göçün araçsallaştırılmasına ilişkin tasarıyı reddetmeli, sığınma hakkına erişimi korumalı ve aniden sınır dışı edilmeleri önlemelidir" denildi. 

Nisan ayında komiser olarak göreve başlayan O'Flaherty, Helsinki'nin "(kendi) insan hakları yükümlülükleri doğrultusunda alternatif çözümler aramaya devam etmesi gerektiğini" ifade etti.

O'Flaherty ayrıca "tasarının kabul edilmesi halinde diğer ülkeler ve küresel iltica sistemi için endişe verici bir emsal teşkil edeceğinden endişe duyduğunu" da sözlerine ekledi.

Mayıs ayı sonunda Finlandiya'nın muhafazakâr hükümeti, geçtiğimiz sonbaharda komşu Rusya'dan vizesiz olarak gelen yaklaşık bin göçmenin ardından, sahil güvenliğine göçmenleri geri çevirme yetkisi veren bir yasa tasarısı açıkladı. 

Rusya ve Finlandiya 1,340 kilometre uzunluğunda bir kara sınırını paylaşıyor.

Helsinki Moskova'yı bu göçmenlerin gelişini organize etmekle suçluyor ancak Rus yetkililer bunu reddediyor.

Nisan ayında Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Moskova'nın "hibrid" saldırılarını Finlandiya'ya odakladığını, göçmenleri bir yıl önce NATO'ya katılan ve Ukrayna'ya "kesin destek" veren ülkeyi istikrarsızlaştırmak için bir araç olarak kullandığını savunmuştu. 

Tasarıya karşı çıkanlar, uluslararası anlaşmalar ve Finlandiya'nın insan hakları yükümlülüklerinin ihlal edildiğini belirtiyor. Yasa tasarısı, Finlandiya'nın belgesiz göçmen akınını durdurmak iddiasıyla belirli sınır bölgelerinde bir aya kadar sığınma başvurularını kabul etmemesine olanak tanıyor.

Bu durumda sadece küçükler ya da engelliler gibi belirli kategorilerdeki sığınmacılar, sahil güvenliğin takdirine bağlı olarak bu bölgelerde başvurularını yapabilecek, diğerleri ise sınır dışı edilecek.

Bu yasanın kabul edilebilmesi için metnin Finlandiya Parlamentosu'nda altıda beş oy çoğunluğuna ulaşması gerekiyor.