Avrupa ülkelerinde mahkûm sayısı artıyor 

Avrupa Konseyi (AK) tarafından yayınlanan son araştırmaya göre, salgın nedeniyle birçok Avrupa ülkesinde cezaevlerindeki mahkûm ve tutukluların sayısı azalırken, kimilerinde kısmi artış söz konusu. 

AK üyelerinden 43 ülkenin verilerinin irdelendiği araştırmada, Covid-19 salgınının başladığı bahar aylarındaki düşüşün haziran ayından sonra tersine döndüğü vurgulanıyor. Lozan Üniversitesi kriminoloji uzmanlarına yaptırılan araştırmaya göre, 15 ülkede 15 Haziran-15 Eylül tarihleri arasında cezaevlerindeki kişi sayısında artış görüldü. 

Bu ülkelerin başında yüzde 16,8’lik bir artışla Norveç ilk sırada gelirken, Slovenya’da yüzde 10,9 ve Finlandiya’da yüzde 8,3’lük bir artış kaydedildi. 

Fransa’da 60 bin civarında olan cezaevlerindeki kişilerin sayısının üç ayda bin 800 kadar (yüzde 3) arttığı belirtilen araştırmada, toplamda 21 diğer ülkede artışın artı veya eksi yüzde 4’ün altında olduğuna yer verildi. 

Aynı araştırmaya göre haziran ayında Rusya’da 500 bin, Türkiye’de ise 184 bin kadar olan cezaevlerindeki kişi sayısına dair yeni verilerin elde edilemediği de belirtildi. 

AK ülkelerinin en az 25’inde bahar aylarındaki salgın önlemleri kapsamında toplamda 143 bin k,işi cezaevlerinden salınmıştı. 

Eylül ayında AK’nin yayınladığı bir başka açıklamaya göre, Covid-19 binlerce mahkûm ile cezaevi çalışanına bulaştı. Verilerin ulaşılabildiği 38 ülkede virüsün bulaştığı mahkumların sayısı 3 bin 300, ceza infaz görevlilerinin sayısının ise 5 bin 100 olduğu duyurulmuştu.