Avustralya hükümeti talidomid ilacı mağdurlarından resmi özür diledi

Avustralya hükümeti, 1950'li ve 1960'lı yıllarda dünya çapında binlerce çocuğun sakat kalmasına neden olan talidomid ilacının mağdurlarından resmi olarak özür diledi.

Avustralya Başbakanı Anthony Albanese, ilacın piyasadan çekilmesinin 62. yıl dönümünde Temsilciler Meclisi'nde hayatta kalanları izlerken, "Avustralyalı talidomid kurbanlarına bir özür borçluyuz" dedi.

"Bugün Avustralya nihayet özür dileyecek" diyen Albanese, "Bu özür, tarihimizin en karanlık bölümlerinden biriyle ilgilidir” ifadelerini kullandı.

O dönemde "mucize ilaç" olarak tanımlanan talidomid, 1956'dan itibaren hamile kadınlarda mide bulantısını hafifletmek için sakinleştirici olarak reçete edildi.

Tüm dünyada yaygın olarak kullanılan bu ilacın, 1961 yılında piyasadan çekilmeden önce embriyo üzerinde korkunç etkileri oldu: 10 bin ila 20 bin arasında bebeğin eksik kol veya bacak segmentleri, doğrudan gövdeye bağlı eller veya ayaklarla doğduğu belirtiliyor.

1961 yılında Avustralyalı kadın doğum uzmanı William McBride, kadınların bu ilacı aldıktan sonra bodur büyüme veya malformasyondan muzdarip bebekler doğurma ihtimalinin daha yüksek olduğunu belirterek alarm veren ilk doktorlardan biri olmuştu.

Avustralya hükümetine göre, talidomidden kurtulan yaklaşık 150 kişi Avustralya destek programından faydalanıyor.