Avusturya’da seçimlerin galibi Kurz

Avusturya’da hükümetin istifasıyla sonuçlanan yolsuzluk skandalı ardından bugün yapılan seçimlerin galibi eski başbakan Sebastian Kurz'un liderliğindeki muhafazakar Halk Partisi oldu.

Avusturya yeni parlamentonun üyelerini seçmek yaklaşık 6,5 milyon vatandaş sandığa çağrıldı. Oy kullanma yaşının 16 olduğu ülkede seçime katılım oranı yüzde 75,5 olarak açıklandı. Saat 17.00'de sandıkların kapanmasının hemen ardından Avusturya medyasında yer alan haberlere göre seçim Sebastian Kurz'un liderliğindeki muhafazakar Halk Partisi (ÖVP)’nin zaferiyle sonuçlandı.

2017’deki seçimlere göre oy oranını yüzde 5,7 artıran ÖVP’nin yüzde 37,2’lik bir başarı elde ettiği belirtildi. Aynı şekilde Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) de yüzde 5’lik bir kayıpla 21’de kalırken, ülkenin erken seçime gitmesine neden olan Kurz’un eski koalisyon ortağı Avrupa Özgülük Özgürlük Partisi (FPÖ) de yüzde 10’luk bir kayıpla yüzde 16’lık bir sonuç elde etti.

SEÇİMİN SÜPRİZİ YEŞİLLER

Seçimin sürprizini ise Geçen seçimde yüzde 4’lük seçim barajına yüzde 3,8’lik bir oranla takıldığı için parlamentoya giremeyen Yeşiller yaptı. Bugünkü seçimlerde yüzde 14’lük bir başarı elde eden Yeşiller’in yeni Kurz hükümetinin ortağı olabileceği belirtiliyor. Çünkü FPÖ ile yapılacak yeni bir koalisyonun yeniden yükselişe geçen Kurz’un siyasi popülaritesine gölge düşüreceğine dikkat çekiliyor. Kurz’un önündeki bir başka seçenek ise sosyal demokratlarla birlikte büyük koalisyon hükümetine kurmak.

FPÖ SKANDALI ÜLKEYİ ERKEN SEÇİME GÖTÜRMÜŞTÜ

Avusturya’da geçtiğimiz Mayıs ayında aşırı sağcı Başbakan Yardımcısı Heinz-Christian Strache’nin medyaya sızan skandal video görüntüleri sadece Viyana’da değil, bütün Avrupa’yı şok etkisi yapmıştı. Bir Rus oligarkının yeğeni olduğunu söyleyen bir kadın ile yaptığı görüşmeye ilişkin görüntülerinin yayınlanması ardından aşırı sağcı Avrupa Özgülük Özgürlük Partisi (FPÖ) lideri Strache görevinden istifa etmişti.

Aralık 2017’den bu yana ülkeyi yöneten aşırı sağcı-muhafazakar hükümetinin de sonunu getiren video görüntülerinin ardından Avusturya Halk Partisi (ÖVP) lideri Başbakan Sebastian Kurz'a karşı güven oylaması kararı alınmıştı. Kurz’un güven oyu alamaması üzerine ülke erken seçime gitmişti.