Avusturya'dan 'radikal islamcılara' elektronik kelepçe

Avusturya, kendi toprakları üzerindeki radikal islamcıların cezaevinde tutulması veya elektronik gözetim altında tutulması uygulamasını başlatacak.

Viyana'da 2 Kasım günü 4 kişinin öldürüldüğü saldırıların ardından Avusturya hükümeti radikal islamcılığa karşı tedbirleri arttırdı.

Başbakan Sebastian Kurz, "Radikallikten arınmadıkları sürece, ve cezalarını çekmiş olsalar bile, toplumu korumak için bu kişileri hapsetme imkanını yaratacağız" dedi.

SALIVERİLENLERE ELEKTRONİK KELEPÇE TAKILACAK

Bakanlar Kurulu toplantısı ardından konuşan Kurz, "Salıverilen kişilere yönelik de elektronik bir gözetim olacak. Bu güçlü bir müdahale, ancak bence nüfusumuza yönelik tehdidi en aza indirmek için gerekli bir adım" diye ekledi.

Başbakan, elektronik kelepçeden ziyade idari tutuklamalara hangi koşullarda karar verileceğine netlik getirmedi.

VATANDAŞLIK İPTALI KOLAYLAŞTIRILACAK

Hükümet ayrıca üçüncü bir ülkenin pasaportunu taşıyan ve terörizmden mahkum edilen bireylerin Avusturya vatandaşlıklarını iptal etmeyi sağlayan mekanizmaları da güçlendireceklerini duyurdu.

SOSYAL YARDIMLAR KESİLECEK

Hükümet ayrıca olası sosyal yardımlar ve ehliyetlerin geri çekilmesi ile silah taşıyanların denetime alınması için bir dosya oluşturmayı öngörüyor.

Sebastian Kurz, koalisyon hükümetindeki Yeşillerin elindeki Adalet Bakanlığı'ndan radikallikleri ortaya konulan dernek ve camilerin kapatılmasına ilişkin destek aldı.

İMAMLARIN KAYIT ALTINA ALINMASI

Hükümet bir imam kayıt mekanizması ile terörizm mağdurlarının tazmin edilmesi için bir fon oluşturacak. Bununla birlikte internet üzerinde "cihatçı faaliyetleri" ihbar eden bir platform kurulacak.

Bu reformların tümü Aralık ayında Parlamentoda tartışılacak. Hükümet Anayasa'ya ve temel insan haklarına saygı göstererek yasa yapacağı konusunda söz verdi.