Azerbaycan Ermenistan'ı bombaladı, çatışmalar şiddetleniyor

Türkiye destekli Azerbaycan, Ermenistan topraklarında füze fırlatma tesislerini vurduklarını açıkladı. Bu yeni durumun çatışmaları daha da şiddetlendirme riski var.

Rusya'nın girişimiyle Ermenistan ile Azerbaycan arasında Cumartesi günü yürürlüğe giren ateşkes, sadece beş dakika sürebildi. Ateşkesten sonraki tüm günlerde çatışmalar yaşanmaya devam etti. Ancak ilk kez Azerbaycan ordusu "Ermenistan topraklarında konuşlu "füze fırlatma sistemlerini" bombaladıklarını bildirdi.

Ermenistan Savunma Bakanlığı da kendi topraklarına yönelik saldırıyı doğruladı ancak füzelerin Azerbaycan'da sivil alanlara yönelik olduğu iddiasını yalanladı. Bakanlık, "temelden yoksun iddia" dedi. Bakanlık ayrıca bu saldırıdan sonra Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarındaki tüm askeri hedeflerini ve askeri hareketliliğini hedefleme hakkını saklı tutuklarını kaydetti.

Başka bir yazılı açıklamada Ermenistan ordusu Azerbaycan'ın "Ermenistan topraklarına saldırarak çatışma coğrafyasını genişletme arayışında" olduğunu belirtti.

Resmi verilere göre Yukarı Karabağ'a yönelik savaş sırasında şimdiye kadar 600'ü aşkın ölü var ancak gerçek bilançonun çok daha ağır olduğu sanılıyor. Zira taraflar, birbirlerine binlerce askeri kayıp verdirdiklerini belirtiyor. Azerbaycan kendi askeri kayıplarını tamamen gizlerken, sadece sivilleri açıklıyor.

Yukarı Karabağ Cumhuriyeti Başkanı Araik Harutiunyan ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan Çarşamba günü yaptıkları açıklamalarda Yukarı Karabağ birliklerinin cephe hattının güney ve kuzeyinden çekildiklerini kabul etti.

Paşinyan, görüntülü bir mesajında durumun "çok ciddi" olduğunu belirterek, "Birlik olmamız ve düşmanı durdurmamız gerekiyor" dedi. Azeri Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ise Twitter üzerinde ordunun "yeni zaferler" kazandığını savundu.

Çatışmalar, Azerbaycan ordusunun Türkiye'nin doğrudan desteği ve kışkırtmaları ile 27 Eylül'de Yukarı Karabağ'a operasyonu ile başladı.

Çarşamba günü Rusya medyasına bir mülakat veren Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ateşkesi teminat altına almaya yardım etmek için cephe hattı boyunca "askeri gözlemci" konuşlandırmaya hazır olduklarını açıkladı.

Bir yandan insani kriz yaşanmasından endişe edilirken, diğer yandan Türk devletinin inansız hava araçları, savaş uçakları ve Suriye'den taşıdığı çok sayıda çete mensubu ile bu savaşa uluslararası bir boyut kazandırmasından endişe ediliyor.