Azerbaycan iki Fransız diplomatı sınırdışı etti

Azerbaycan, Fransa’nın Ermenistan’a desteğini gerekçe göstererek iki Fransız diplomatın ülkeyi terk etmesi için 48 saat süre verdi.

Fransa’nın Ermenistan'a desteği nedeniyle Azerbaycan ile yaşanan gerilim yeni bir boyut kazandı.

Bakü, iki Fransız diplomatı "statüleriyle bağdaşmayan" faaliyetlerde bulundukları gerekçesiyle sınır dışı ettiğini duyurdu.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Fransa Büyükelçisi Anne Boillon'un Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Fransa Büyükelçiliği'nin iki çalışanının diplomatik statüleriyle bağdaşmayan eylemlerine karşı kesin bir protesto" konusunda bilgilendirildiği belirtildi.

Aynı kaynağa göre iki diplomatın 48 saat içinde Azerbaycan'ı terk etmesi gerekiyor.

Azerbaycan, eylül ayında Artsah’a (Dağlık Karabağ) karşı ani bir harekat düzenlemiş ve bölgeyi işgal etmişti. 120 bin nüfuslu bölgede 100 binden fazla Ermeni ilk günlerde Ermenistan’a sığınmıştı.

İki ülke arasında onlarca yıldır çatışmalar ve gerilimler yaşanıyor. Biri 1990'ların başında diğeri 2020 sonbaharında altı hafta süren savaşta onbinlerce kişi hayatını kaybetmişti. Bu iki savaşın son halkası eylül ayındaki işgal olmuştu.

Bu yüksek gerilim ortamında Paris, Erivan'a desteğini ifade ederek askeri işbirliğini arttırdı. Fransa, özellikle uzun süredir ortağı olan Ermenistan’a kara-hava savunma teçhizatı satmayı kabul etti. Bu durum, Ermenistan'a düşman bir başka ülke olan Türkiye ile askeri eğitimlerini yoğunlaştıran Azerbaycan'ı rahatsız etti.