Bachelet’ten ‘tüm insanlığa yönelik’ nükleer tehdit uyarısı

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik operasyonu ardından “tüm insanlığa” yönelik nükleer tehdit konusunda uyardı.

BM İnsan Hakları Konseyi’nin 47 üye devleti, Kiev’in uluslararası bağımsız bir soruşturma talebi ardından bir karar tasarısı geliştirmek üzere bir araya geldi.

Cenevre'deki konseyde konuşan Michelle Bachelet, "Rusya Federasyonu'nun Ukrayna'ya askeri saldırısı dünya tarihinde yeni ve tehlikeli bir sayfa açtı" dedi.

Bachelet, “Nükleer silahlar için alarm seviyesinin yükseltilmesi, tüm insanlığa yük olan risklerin ciddiyetinin altını çiziyor” diye ekledi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, pazar günü nükleer silahları da içeren “caydırıcı güçlerini özel savaş alarmına” geçirmişti.

Bu Perşembe günü bir basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise "Üçüncü dünya savaşının ancak nükleer olabileceğini herkes biliyor, ancak dikkatinizi bunun Rusların değil, Batılı politikacıların kafasında olduğu gerçeğine çekiyorum" dedi. Lavrov, Moskova’ya karşı özellikle “gerçek bir savaş” planlarının geliştirilmekte olduğunu söyledi.

24 Şubat’ta başlayan askeri operasyonun “milyonlarca insanın hayatı üzerinde büyük etkiye sahip” olduğu tepkisinde bulunan Bachelet, BM’nin son bilançosuna göre 15’i çocuk olmak üzere 230 sivilin öldüğü, 525’inin yaralandığını hatırlattı. Bachelet gerçek rakamların daha yüksek olabileceği konusunda uyardı. Ukrayna acil servislerine göre 2 bini aşkın sivil öldü. Bu bilgi başla kaynaklarca henüz doğrulanmadı.