Bağdat’ta üç ayrı patlama, Kerkük’te DAİŞ hareketliliği

Irak’ta rejim değişikliği talebiyle protesto eylemleri devam ederken, son iki hafta içerisinde DAİŞ çetelerinin de saldırılarını arttırması dikkat çekti.

Başkent Bağdat’ta üç ayrı noktada eş zamanlı bombalar patladı. Kerkük ve tartışmalı bölgelerde yeniden DAİŞ hareketliliği gözlendi. Aşiret reisleri ve kanaat önderleri ülkede iç savaşı uyarısı yapmaya başladı.

Başkentteki patlamalarda 6 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi yaralandı. Paralel olarak Bağdat ve Hewlêr arasında tartışmalı bölgeler olarak ifade edilen Kerkük, Xurmatu, Xaneqin ve Diyala kentleri ile Anbar, Musul ve Selahaddin şehirlerinde DAİŞ çeteleri yeniden hareketlenmeye başladı.

Irak ordu güçleri DAİŞ hareketliliğinin yaşandığı Kerkük ve Selahaddin bölgelerinde operasyonlar başlattı. Kerkük Operasyonlar Komutanı Korgeneral Saad Harbiye, Kerkük'ün güneyi ve Salahaddin'e bağlı Tuzhurmatu ilçesi yakınlarında başlatılan operasyonun üç gün sürmesinin planlandığını belirtti. Harbiye, operasyona Irak Hava Kuvvetlerine ait savaş uçaklarının da destek verdiğini söyledi.

Irak Savaş İletişim Birimi’nden yapılan açıklamaya göre, elde edilen istihbarat doğrultusunda Kerkük’e bağlı Doli Kerhe bölgesinde bir operasyon gerçekleştirildi.

Operasyonda Kerkük çevresinde içinde 6 DAİŞ’linin bulunduğu bir sığınağın tespit edildiği, sığınaktaki DAİŞ’lilerin öldürüldüğü belirtildi.

DAİŞ çeteleri Irak ordu güçlerinin geniş bir alanda kendilerine yönelik başlattığı operasyona Xaneqin’de saldırı gerçekleştirerek cevap verdi. Saldırıda bir sivil ve 3 asker öldü.

Irak’ta iki ayını doldurmak üzere olan hükumet karşıtı gösteriler ve bunun paralelinde yaşanan DAİŞ bağlantılı saldırılardan kaygı duymaya başlayan Irak’ın orta ve güney bölgelerindeki aşiret liderleri ve kanaat önderleri, Iraklı Şiilerin ruhani lideri Ali Sistani’ye ülkede iç savaş çıkabileceği uyarısında bulundu.

Çok sayıda aşiret lideri ve kanaat önderi, Irak’ta yaşanan kanlı gösteriler, mafya ve milis gruplarının uygulamaları ve iç savaş tehlikesine karşı Sistani’den inisiyatif almasını istedi.

Iraklı dini lider Ali Sistani’ye iç savaş kaygılarını dile getirildiği çağrı metnini imzalayan aşiret reisleri ve kanaat önderleri, yolsuzluğa karışan partiler ve silahlı gruplara karşı mücadeleye hazır oldukları mesajını da verdi.