Bağdat’ta yeni bir roketli saldırı

Irak’ta başkenti Bağdat’ta yüksek güvenlikli Yeşil Bölge’ye yeniden roketli saldırı düzenlendi. Bu saldırı son on gün içinde beşincisi oldu.

Yeşil Bölge'de özellikle Amerikan Büyükelçiliği bulunuyor. AFP’nin yüksek güvenlikli bölgeden bir güvenlik kaynağına dayandırdığı haberine göre Perşembe sabahı erken saatlerde roket atışları yapıldı. Bölgede en az üç patlama sesi duyulduğu bildirildi. Ölen ya da yaralanan olmadı.

8 Haziran’dan beri on gün içerisinde beşincisi düzenlenen bu saldırıyı da üstlenen olmadı. Washington saldırıların sorumlusu olarak sürekli İran yanlısı grupları işaret ediyor.

Saldırılar ikinci kez ABD büyükelçiliği yakınlarını hedef alırken, iki kez de Bağdat havaalanı hedeflendi. Covid-19 nedeyle kapalı olan havaalanında Amerikan askerleri konuşlu bulunuyor. Saldırılardan biri Bağdat’ın kuzeyindeki Taci askeri üssünü hedefledi. Bu üste de Amerikan askerleri yer alıyor.

Ekim 2019’dan beri Amerikan askerleri veya diplomatlarına yönelik en az 32 saldırı gerçekleşti.

Bu son saldırılar 11 Haziran’da ABD ile Irak arasındaki işbirliğini belirlemeye yönelik “stratejik diyalogun” başlatılmasından sonra geldi. Uzmanlar bu görüşmelerden büyük sonuç çıkmasına ihtimal vermiyor.

ABD ile İran, Irak’ta bir nüfuz savaşı yürütüyor. Ocak ayında İranlı general Kasım Süleymani’nin ABD tarafından öldürülmesinden sonra iki ülke arasında gerilim tırmandı.

O tarihten beri Irak’ta, ABD’ye daha yakın olduğu değerlendirilen yeni bir hükümet oluştu. Roket atışları da önceki aylara göre azaldı.

ABD’nin Irak’taki askerlerinin de çekilmesi için baskı var. Süleymani’nin öldürülmesi ardından Şii partilerin yabancı güçlerin Irak’tan çıkmasına yönelik parlamentodan çıkardığı karar, hükümet tarafından uygulamaya konulmadı. Irak’taki Amerikan sayısı geçen yıl 5 bin 200’dü. Roket atışları nedeniyle yüzlercesi çekildi.