Bağdat’ta Yeşil Bölge’de ABD büyükelçiliğine roket saldırısı

Irak'ın başkenti Bağdat'ın ultra güvenli Yeşil Bölgesindeki Amerikan Büyükelçiliği’ne yönelik roket atışları yapıldı, herhangi bir yaralanma ya da hasara yol açmadığı belirtildi.

Cuma günü Amerikan Büyükelçiliği sözcüsü Irak hükümetine diplomatik personeli ve uluslararası DAİŞ karşıtı koalisyonunu "korumak için elinden gelen her şeyi yapması" çağrısında bulunarak saldırının "İran'a bağlı milislerin" izlerini taşıdığını açıkladı.

Büyükelçilik AFP'ye gönderdiği açıklamada cuma günü saat 04:15 sıralarında "Amerikan Büyükelçiliğinin iki roket saldırısına uğradığını" doğruladı.

Büyükelçilikte herhangi bir can kaybının rapor edilmediği belirtildi.

Sözcü, "Kendimizi savunma ve personelimizi dünyanın her yerinde koruma hakkımızı saklı tuttuğumuzu yineliyoruz" diye ekledi.

İran yanlısı olarak suçlanan gruplar saldırılarına gerekçe olarak Washington'un Gazze'deki savaşta İsrail'e verdiği desteği gösteriyorlar.

Pentagon misilleme olarak Irak'taki savaşçılara ve Suriye'de İran'la bağlantılı mevzilere karşı çok sayıda saldırı gerçekleştirdi.

ABD'li bir askeri yetkili de ABD Büyükelçiliği ve Yeşil Bölge'deki Union III üssü yakınlarındaki ABD ve uluslararası koalisyon güçlerine "birkaç roket" atıldığını doğruladı. İsminin açıklanmaması kaydıyla konuşan yetkili, "Herhangi bir can kaybı ya da altyapı hasarı rapor edilmedi" dedi.

ABD ve Uluslararası Koalisyonu hedef alan saldırıların çoğu, Haşdi Şabi'ye bağlı grupların oluşturduğu "Irak İslami Direnişi" tarafından üstlenildi.

Washington’a göre İsrail ile Hamas arasındaki savaşın başlamasından on gün sonra, 17 Ekim'den bu yana Irak ve Suriye'deki askerlerine yönelik en az 78 saldırı gerçekleşti.

Washington, en sonuncusu 3 Aralık'ta Kerkük vilayetinde olmak üzere Irak ve Güney Kurdistan’da çok sayıda saldırı düzenlendiğini doğruladı.