Bakü Parlamentosu’ndan yeni provokasyon: ‘Batı Azerbaycan’ kararı

Bakü Parlamentosu, "Batı Azerbaycanlıların" Ermenistan'a geri dönüşüne ilişkin bir kararı onayladı. Bu karar, Azerbaycan’ın Ermenistan’ı işgal niyetine işaret ediyor.

Azerbaycan bir yandan Ermenistan ile barış müzakereleri yürütürken, diğer yandan sık sık "Batı Azerbaycan" ifadesini kullanarak komşusu Ermenistan’a atıfta bulunuyor.

Azerbaycan Parlamentosu Çarşamba günkü genel kurul toplantısında Batı Azerbaycanlıların "Batı Azerbaycan"a geri dönmelerine ilişkin bir deklarasyon kabul etti. Bu karar, Bakü'nün Ermeni komşusuna yönelik son provokasyonu olarak değerlendirildi.

Azeri medya kuruluşu Qafqazinfo, konunun Milli Meclis milletvekillerinin gündemine geldiğini duyurdu.

Kural koyucu bir değeri olmayan metin 23 milletvekili tarafından hazırlandı ve Batı Azerbaycan Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Alekberli tarafından okundu.

Ermenistan'a atfen kullanılan "Batı Azerbaycan" terimi Bakü'deki yetkililer tarafından düzenli olarak kullanılıyor. Bu kavram, özellikle de SSCB'nin dağılmasından bu yana iki eski Sovyet cumhuriyetini karşı karşıya getiren toprak anlaşmazlığına atıfta bulunuyor.

1994 yılında, "Birinci Dağlık Karabağ Savaşı"nın sonunda Ermeniler, Dağlık Karabağ ve bazı sınır bölgelerini kontrol altına almıştı. Bu topraklar, Azerbaycan’ın yüzde 15’ine denk geliyordu.

Savaş sonucunda, yaklaşık 400 bin Ermeni mültecinin Azerbaycan'dan kaçması ve 800 bin Azeri mültecinin Ermenistan ve Karabağ'ı terk etmesiyle büyük bir nüfus hareketi yaşanmıştı.

Bakü bu kez İran sınırı boyunca uzanan Zengezur Ermeni koridoru ile güney Ermenistan'ın tamamını ilhak etmeye çalışıyor.  Bu da Türkiye'ye kadar uzanan bir toprak bütünlüğü oluşturmasını sağlayacak. Türk devleti de Azerbaycan’ın hedeflerine doğrudan destek veriyor.

Aralık 2022'de Cumhurbaşkanı İlyam Aliyev, Bakanlar Kurulu toplantısında hükümetini "Azerilerin Batı Azerbaycan”a, yani Ermenistan'a geri dönme olasılığını değerlendirmeye davet etmişti.

Aliyev, 2022’de Dağlık Karabağ'ın bir yıldırım harekatıyla işgal edilmesinden birkaç ay önce "Karabağ sorunu çözüldüğüne göre, gündemdeki soru budur" açıklamasında bulunmuştu.

"Bugün Ermenistan bizim toprağımızdır" diyen devlet başkanı, komşusuna yönelik işgalci emellerini hiçbir zaman gizlemedi.

Aliyev, "Bunu tekrarladığımda, toprak iddialarım olduğuna itiraz ediyorlar. Ama ben bunu tarihi bir gerçeklik olarak söylüyorum” demişti.

Toprak bütünlüğünü korumak için Bakü ile bir barış anlaşması imzalamaya çalışan Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan da kasım ayında bu tehlikeye işaret etmişti.

Paşinyan bir basın toplantısında, "Batı Azerbaycan" teriminin "Azerbaycan'ın barış sürecine ilişkin samimiyetini" sorgulattığını, zira "temel hükümlerden birinin" iki tarafın "birbirlerine karşı toprak iddiasında bulunmamaları ve gelecekte de böyle bir iddiada bulunmayacaklarını taahhüt etmeleri" olduğunu söylemişti.