Basel havaalanında bomba alarmı, 3 kentte gösteri yasağı

Basel-Mulhouse Havalimanı bomba tehdidi nedeniyle boşaltılırken, Zürih, Basel ve Bern'de gösterilere yasak getirildi.

En yüksek terör alarmı seviyesinin uygulandığı Fransa’nın ardından Euroairport Basel-Mulhouse’a da bugün saat 13.30 sıralarında bomba ihbarı geldi. Son günlerde boşaltılmak zorunda kalan diğer Fransız havaalanlarına benzer olduğu söyleniyor. İhbar nedeniyle yolcular servis otobüsleriyle tesis dışındaki toplama noktalarına taşındı. 

Münih, Frankfurt, Zürih ve Amsterdam dahil olmak üzere çok sayıda uçuş iptal edildi. 

Basel kanton polisine ait bir patlayıcı tespit köpeği ise 2 saat sonra olay yerine geldi.

BERN, BASEL VE ZÜRİH'TE GÖSTERİ YASAĞI

İsrail- Hamas arasındaki savaştan kaynaklı yaşanan katliamlara karşı Avrupa'nın çeşitli şehirlerinde büyük protestolar gerçekleştirildi. Cuma gününden itibaren Bern, Zürih ve Basel kentlerinde de eylem planlaması konuldu ancak İsviçre, tüm gösterilere Cuma gününden Pazar’a kadar yasak getirdi. Gösteri yasağının neden getirildiğine ilişkin ayrıntılı açıklamalar yapılmazken Bern Kantonu Güvenlik Müdürü Reto Nause gösteri yasağını şöyle gerekçelendirdi: "Yüksek riskli bir futbol maçımız, Bundesplatz'ta ışık gösterimiz ve Pazar günü gerçekleştireceğimiz seçim var. Bütün bunlarla baş etmek zorundayız.  Bu bakımdan bu hafta sonu başka bir eyleme izin vermeniz mümkün değil” dedi.

İsviçre’de üç kente getirilen yasak diğer şehirlerde geçerli değil.  Hafta sonu Lozan ve Cenevre’de Filistin halkıyla dayanışma eylemleri yapılacak.

Toplanma özgürlüğünün değerli bir yasal hak olduğunu belirten hukukçular, getirilen yasak için yetkilileri eleştiriyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne göre, yetkililer, şiddet potansiyelinin katılımcıları ve üçüncü şahısları yeterince korumanın artık mümkün olmadığı durumlarda gösteri yasağına karar verebilir.