Batı Afrika’da çatışmalar: Onlarca asker ve çete öldü

Batı Afrika ülkeleriyle Fransa’nın ortak operasyonlarında onlarca radikal İslamcı çete öldürülürken, dün düzenlenen bir saldırıda ise çok sayıda asker yaşamını yitirdi.

Fransa Genelkurmay Başkanlığı’ndan dün yapılan açıklamada, Barkhane Operasyonu güçleri ile Burkina Faso ve Mali askerlerinin ortak operasyonlarının sonuçları açıklanmıştı. Buna göre, G5 Sahel adıyla 5 ülkenin askerlerinden oluşan birliklerin de desteğiyle Burkina Faso ve Mali arasındaki sınır bölgelerinde 1-17 Kasım tarihleri arasında en az 24 çete öldürüldü veya sağ ele geçirildi.

Burkina’nın Déou ve Mali’nin Boulikessi bölgeleri arasındaki operasyonlarda çetelere ait yüzlerce aracın da ele geçirildiği verilen bilgiler arasında.

DÜN YİNE SALDIRDILAR: EN AZ 7 ASKER ÖLDÜ

Öte yandan, operasyonların sürdüğü bir dönemde silahlı çete gruplarının Mali Silahlı Güçleri‘ne (FAMa) yönelik saldırılarında en az 7 asker yaşamını yitirdi. Mali ordusunun açıklamasına göre, saldırılarda onlarca asker de yaralandı.

Batı Afrika’da El Kaide veya DAİŞ’e yakın çok sayıda radikal İslamcı grup faaliyet gösteriyor. 2012 yılında Mali’nin büyük bir kısmını ele geçiren çeteler, daha sonra Fransa’nın da katıldığı operasyonlarla büyük oranda geriletilmişti.

Ancak son yıllarda saldırıların artması üzerine Sahra Çölü’ne paralel olarak uzanan savanlardan oluşan Sahel’de toprakları bulunan ülkelerden beşinin katılımıyla ‘G5 Sahel’ adlı ortak askeri güç oluşturulmuştu. G5 Sahel’de Mali, Burkina Faso, Nijer, Moritanya ve Çad’a bağlı askerler yer alıyor.

Bu güçlere ek olarak Fransa’nın bölgedeki binlerce askeri de çatışmalarda yer alıyor. Ayrıca Birleşmiş Milletler (BM) tarafından Mali’de oluşturulan barış gücü Minusma’ya bağlı askerler de bölgede bulunuyor. çetelerin son bir aydaki saldırılarında sadece Mali ordusunun yüz civarında kayıp verdiği bizzat askeri kaynaklarca duyurulmuştu.