Batılılar Suriye seçimlerinde çıkacak sonuçları şimdiden reddetti

BM Güvenlik Konseyi’nin batılı üye ülkeleri, 26 Mayıs’ta Suriye’de öngörülen cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarını şimdiden reddetti.

BM Güvenlik Konseyi üyesi ABD, Fransa ve Birleşik Krallık’ın başını çektiği batılı ülkeler, Suriye seçimlerinin sonuçlarını daha şimdiden kabul etmeyeceklerini bildirdi.

Fransa’nın BM’deki elçisi Nicolas Riviere, Suriye’ye ilişkin Güvenlik Konseyi’nde yapılan aylık oturumda “Fransa rejim tarafından ay sonunda öngörülen seçimlerin geçerliliğini tanımayacak” dedi.

Amerikalı mevkidaşı Linda Thomas-Greenfield de benzer bir tutum sergileyerek, “Yeni bir Anayasa’nın kabulündeki başarısızlık sözde 26 Mayıs seçimlerinin sahte olacağının kanıtıdır” dedi.

Birleşik Krallık adında Sonia Farrey, güvenli ve tarafsız ortamın yokluğunda, sürekli korku ortamında ve milyonlarca insanın yardıma muhtaç olduğu koşulların “seçimlere siyasi meşruiyet sağlamadığını” belirtti. Farrey, bunun daha çok Suriye halkını küçümseme anlamına geldiğini kaydetti.

Başka AB üyesi ülkelerde Suriye’de seçimlerin BM çatısı altında yapılması, muhalefeti ve diasporayı da kapsaması gerektiğini belirtti.  Estonya elçisi Sven Jürgenson, “Başka her şey yeni bir saçmalık olarak kabul edilir” dedi.

Şam’ın temel destekçisi Rusya’nın temsilcisi Vassily Nebenzia, “Suriye’nin iç işlerine kabul edilemez müdahale” olduğunu savundu.