BBC: COP28 Başkanı konumunu fosil yakıt için kullanmak istedi!

BBC'nin yayınladığı bir habere göre, COP28 iklim konferansının başkanı Sultan El Caber, aynı zamanda bir petrol şirketi patronu olan konumu üzerinden COP'taki rolünü fosil yakıt anlaşmaları yapmak için kullanmaya çalıştı.

BBC'nin araştırması İklim Raporlama Merkezi'nden (CCR) elde ettiği belgelere dayanıyor.

Belgeler, COP28 ekibi tarafından Temmuz ve Ekim 2023 tarihleri arasında Sultan El Caber ile yapılaan toplantılar için hazırlanan 150 sayfalık brifinglerin bir derlemesinden oluşuyor. 

BBC'ye göre ortaya çıkan belgeler, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) COP28 ekibi tarafından zirve öncesinde en az 27 yabancı hükümetle yapılan toplantılar için hazırlandı.

Brifinglerde Adnoc'un (Emirlik petrol şirketi) uluslararası sıvılaştırılmış doğal gaz alanındaki "uluslararası fırsatları değerlendirmek" isteğine dair bilgiler içerdiği belirtiliyor.

COP28'in bir sözcüsü, BBC'nin belgelere dayanarak yaptığı iddiaları reddederek, "BBC'nin doğrulanmamış belgeleri kullanması son derece hayal kırıklığı yaratmıştır" dedi.

Zirvenin başkanının aynı zamanda bir petrol şirketinin başkanı olması zaten çevrecilerin tepkisine yol açmıştı. Bu durum konferansın tarafsızlığına dair endişeleri de arttırıyor.

Greenpeace International politika koordinatörü Kaisa Kosonen, "Bu tam da bir petrol şirketinin genel müdürü bu göreve atandığında korktuğumuz türden bir çıkar çatışmasıdır" açıklamasında bulundu.

BBC'ye göre, BAE ekibi, COP28 toplantılarının iş görüşmeleri için kullanılmasına itiraz etmedi ve "özel toplantıların özel olduğunu" savundu.

Ancak, bu iddialar, konferansta çevresel çözümler üzerinde tarafsız bir şekilde ilerlemenin önemini vurgulayarak, iklimle ilgili konuların öne çıkmasını bekleyen katılımcıları endişelendiriyor.