BCE’den Euro Bölgesi’nde mali kriz uyarısı

Covid-19 krizinin AB içinde en çok Euro Bölgesi’ndeki bazı ülkeleri vurması beklenirken, birçok ülkenin borçlarını ödeyemeyecek duruma gelebilecekleri uyarısı yapıldı.

Avrupa Merkez Bankası (BCE) tarafından yapılan açıklamaya göre, yaşanan ekonomik kriz Euro Bölgesi’ndeki birçok ülkenin mali kaynaklarını daha da kırılgan hale getirirken, borçlanma düzeylerini arttıracak. BCE’ye göre, kriz bankacılık sektöründe de ciddi zorlukları beraberinde getirecek.

KRİZİN MALİYETİ UZUN VADEYE YAYILACAK

Yaşanan ekonomik krizin maliyetinin uzun süreye yayılacağı savunulan BCE açıklamasında, bazı Euro Bölgesi ülkelerinin borç ödemelerinde sıkıntı yaşayacaklarına dikkat çekildi. Açıklamada, bu ülkelerin yaşayacakları borç krizi nedeniyle Euro Bölgesi’nden çıkmak zorunda kalabilecekleri öngörüldü.

Kriz nedeniyle şirketlerin borçlanmasının getireceği risklere de değinilen açıklamada, ayrıca bankaların ‘rantabilitesinin’ düşeceği veya emlak sektöründe fiyatlarda düzenlemelere gidilmesi gerekebileceği ifade edildi.

Euro Bölgesi’nde 2010’dan sonra özellikle İtalya, Yunanistan, İspanya ve Portekiz’in uzun süreli bir ekonomik ve mali kriz içinde idiler. Bu ülkelerde son birkaç yılda ciddi iyileşmeler sağlanırken, son krizin en çok bu ülkeleri etkileyeceği öngörülüyor.