Kürt dostu Beat Jans İsviçre Federal Konseyi’ne seçildi

Kürt halkının yakından tanıdığı İsviçre’nin deneyimli siyasetçilerden Beat Jans, İsviçre Federal Konseyi’ne seçildi. Sosyalist Partili Beat Jans, yeni dönemde Adalet ve Polis Bakanlığı görevini yürütecek.

Kürt halkının özgürlük mücadelesinin yakın dostlarından biri olan İsviçre Sosyalist Partili (SP) Beat Jans, İsviçre yürütme erkinin başı olan 7 kişilik İsviçre Federal Konseyi’ne seçildi. İsviçre Konfederasyon Başkanı Alain Berset’in bu yıl sonunda görevini bırakması nedeniyle boşalan Federal Konsey koltuğuna seçilen deneyimli siyasetçi Beat Jans, 2024 yılında İsviçre Federal Adalet ve Polis Bakanlığı görevini yürütecek. 

Uzun yıllardır kanton ve federal düzeyde siyaset yürüten 59 yaşındaki Beat Jans, işçi bir ailenin çocuğu. Radikal bir şekilde yürüttüğü sosyalist mücadelesiyle de tanınan Beat Jans, Kürt halkının özgürlük mücadelesinin en yakın destekçilerinden birisi olarak da biliniyor.  

Adalet ve Polis Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Savunma ve Sivil Korunma Bakanlığı, Ekonomik İşler ve Eğitim ve Araştırma Bakanlığı, Çevre, Ulaştırma, Enerji ve Haberleşme Bakanlığı, Maliye Bakanlığı görevini yürütmek için seçilen 7 kişilik Federal Konsey üyelerinden birisi, bakanlık görevinin yanı sıra aynı zamanda her yıl değişmek kaydıyla İsviçre Federal Konsey Başkanlığı görevini yürütüyor. 

Geçtiğimiz yıl İsviçre Federal Konseyi’ne seçilen bir diğer Sosyalist Partili siyasetçi Elisabeth Baume-Schneider ise, 2024 yılında İsviçre İçişleri Bakanlığı görevini yürütecek.