Belarus: Muhalefet liderine 18 yıl hapis verildi

Lukashenko'ya karşı kitlesel protestolar düzenleyen Belarus muhalefet lideri Sergei Tikhanovsky, 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Sergei Tikhanovsky, kapalı kapılar ardında gerçekleşen bir duruşmanın ardından "kitlesel ayaklanmalar düzenlemek" ve eleştirmenlerin siyasi güdümlü olduğunu söylediği toplumsal düşmanlığı kışkırtmak da dahil olmak üzere çeşitli suçlamalardan 18 yıl hapse mahkum edildi. 

Tikhanovsky ile birlikte yargılanan diğer beş muhalif şahıs da 14 ila 16 yıl arasında değişen hapis cezalarına çarptırıldı.

Karara yasal olarak 10 gün içinde itiraz edilebiliyor.

Popüler bir blog yazarı ve aktivist olan 43 yaşındaki Tikhanovsky, Mayıs 2020'de cumhurbaşkanlığı adaylığını açıkladıktan kısa bir süre sonra tutuklandı.

Eşi Svetlana Tikhanovskaya onun yerine geçti, ancak 25 yıldan fazla bir süredir Belarus'u yöneten güçlü lider Alexander Lukashenko'ya karşı tartışmalı yarışmayı o yılın Ağustos ayında kaybetti. 

Kampanyası ve birçok uluslararası gözlemci, oylamanın yaygın oy pusulası doldurma ve tahrifatlarla gölgelendiğini iddia etti. Svetlana Tikhanovskaya seçimin ertesi günü güvenliğinden endişe ederek ertesi gün çocuklarıyla birlikte sürgüne gönderildi. Şimdi Litvanya'da sürgünde yaşıyor.

Svetlana Tikhanovskaya, eşini yargılayan mahkemenin geçerliliğini sorguladı ve verilen cezanın Lukashenko'nun "kişisel intikamı" olduğunu söyledi.

Belarus devlet haber ajansı Belta, kararın Salı günü güneydoğudaki Gomel kentindeki bir mahkemede verildiğini söyledi.

Ülkenin önde gelen tüm muhalifleri ya hapse atıldı ya da ülkeyi terk etmeye zorlandı.