Belarus’ta muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Litvanya’ya kaçtı

Belarus’ta muhalefetin cumhurbaşkanı adayı Svetlana Tikhanovskaya, Litvanya’ya sığındı. Tikhanovskaya, Aleksandr Lukaşenko’nun yeniden seçildiği seçimleri reddediyordu.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Fransız haber ajansı AFP’ye yaptığı açıklamada Svetlana Tikhanovskaya için “O Litvanya’ya ulaştı ve güvenlikte” dedi.

Svetlana Tikhanovskaya’nın Pazartesi akşamı oyların yeniden sayılması için Seçim Komisyonu’nda üç saat kalması ardından nerede olduğu bilinmiyordu

Avrupa Birliği ve NATO üyesi olan eski Sovyetler Birliği üyesi olan Litvanya, sıklıkla Belarus veya Rusya’dan kaçan muhaliflere sığınma hakkı veriyor.

Lukaşenko’nun seçimlerdeki temel rakibi olan Tikhanovskaya, resmi sonuçlara göre oyların yüzde 10’nu aldı. Lukaşenko, oyların yüzde 80,08’ini aldı. Buna rağmen Tikhanovskaya, provokasyonlardan kaçınmak adına eylemciler arasında yer almayacağını bildirmişti.

Alexandr Lukaşenko’nun altıncı kez Cumhurbaşkanı seçilmesi ardından ülkede protesto eylemleri de sürüyor.

Pazartesi akşamı binlerce kişi Minks ve diğer kentlerde sokaklara çıkarken, polis müdahalesinde bir eylemci öldü. Gece saatlerindeki eylemler sırasında Minsk sokaklarına barikatlar kuruldu ve bir çok patlama sesi duyuldu.