Belarus’ta muhalefetin genel grev için tanıdığı süre doldu

Devlet Başkanlığı seçimlerinden sonra muhalif gösterilerin sürdüğü Belarus’ta muhalefetin genel grev için tanıdığı süre sona erdi.

9 Ağustos’ta Aleksander Lukaşenko’nun yeniden seçildiği seçimlere hile karıştırıldığını savunan muhalifler, Lukaşenko’nun istifası için tanıdıkları sürenin dolmasından önce son bir kez daha eylem düzenledi.

Pazar günü başkentte bir araya gelen on binlerce kişi, Lukaşenko’nun geri çekilmesi talebini yeniden haykırdı.

Lukaşenko karşıtı gösteride polisin göstericileri dağıtmak için ses bombaları kullandığı iddia edilirken, çok sayıda kişinin de gözaltına alındığı bildiriliyor. Vesna adlı insan hakları derneğine göre gösteride yüze yakın kişi gözaltına alındı.

Belarus muhalefetinin önde gelen isimlerinden Svetlana Tikhanovskaya, 1994 yılından bu yana görevde olan Lukaşenko’nun istifası için 26 Ekim’e (bugün) süre tanımıştı.

Ağustos ayındaki seçimlerden sonra ülkeyi terk ederek Litvanya’ya sığınan Tikhanovskaya, bu talebin karşılanmaması durumunda genel greve gidileceği yönünde ültimatom vermişti.

Lukaşenko’ya muhalif önemli isimlerin birçoğunun cezaevinde olduğu bilinirken, Tikhanovskaya dahil çok sayıda kişi de ülke dışına çıkmış durumda.

9 Ağustos’taki seçim sonuçlarını tanımayan Avrupa Birliği (AB), İçişleri Bakanı dair rejimin 40 kadar sorumlu düzeydeki ismini yaptırım listesine almıştı.

Son olarak Cumartesi günü Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da Belarus yönetimine çağrı yaparak, ülkede ‘kamu düzenine karşı eylemlere katılma’ suçlamasıyla tutuklanan bir Amerikan siyasi danışmanının serbest bırakılmasını istemişti.